Spoznáme podľa chuti jedovatý alkohol?
2. 11. 2012, 5:30

V súvislosti s metylalkoholovou epidémiou v susednom Česku sa mnohí z nás začali vyhýbať tvrdému alkoholu. Je tento pohárik zabijakom alebo nie? Veď metylalkohol pripravil o život 28 ľudí, takže obavy o život sú namieste. Dá sa jed ukrytý vo fľaši vôbec zistiť? Môžeme ho spoznať podľa chuti?
Dokonale skrytý zabijak
Ak sa nádejate, že vy ho podľa chuti určite odhalíte, tak vás musíme sklamať. Je nerozoznateľný od toho pravého. Metylalkohol (inak nazvaný aj metanol, drevný lieh, karbinol) je tiež alkohol. Má tie isté vlastnosti ako etylalkohol (pravý alkohol). Je to teda bezfarebná, horľavá, alkoholicky zapáchajúca tekutina.
Sám o sebe síce je neškodný, ale v ľudskom organizme, konkrétne v pečeni, sa mení na formaldehyd a ten ďalej na kyselinu mravčiu. Práve tá vie napáchať obrovské škody na našom zdraví.
Za jej pomoci dochádza k poškodeniu zrakového nervu, opuchom sietnice. Útočí na centrálnu nervovú sústavu. Vyvolá acidózu (prekyslenie organizmu) a ďalej prichádza smrť.
Aká dávka je smrteľná?
Koľko panákov nás môže zabiť? V priemere sa udáva, že minimálna toxická dávka pre dospelého je 10 ml. No vyskytli sa prípady oslepnutia či úmrtia už pri 6 ml. Smrteľná dávka teda je 30 – 200 ml, čo predstavuje asi 1 ml/kg. Záleží aj od konkrétneho metabolizmu človeka.
Aké sú príznaky?
Tie sa podobajú klasickej opici. Útlm, ospalosť, zmätenosť, výpadky pamäte, ktoré sa dostavia niekedy rýchlo po požití. No pozor, ak sa vyskytne zhoršené videnie (výpadky zorného pola, tmavé škvrny, iné vnímanie farieb), závrate a prudké bolesti hlavy.
Klin sa klinom vyráža
Ale len tým neotráveným samozrejme. Etanol sa totiž správa podobne ako metanol. Jeho pôsobením však nevzniká formaldehyd a kyselina mravčia, ale acetaldehyd a z neho kyselina octová. Pomôcť nám teda môže asi 2 dcl 40 percentnej etanolovej pálenky. Pravý alkohol zamestná naše enzýmy natoľko, že z metanolu nestačí vzniknúť formaldehyd a kyselina mravčia, ale dôjde k „bežnej“ opici. Nepremenený pomerne neškodný metanol sa potom z tela vylúči.
Žeby recept na odhalenie metanolu?
Objavujú sa rôzne návody, ako zistiť prítomnosť škodlivého jedu v alkohole, ako napríklad nasledujúci test: Dajte variť asi 2 l vody na elektrický varič alebo 3 litre na plynový varič.
Potom vypnite okolo všetky horáky. Nalejte do ¾ naberačky na polievku podozrivý alkohol. Potom naberačku ponorte do vody, ktorá sa práve prestala variť. Dajte pozor, aby sa voda nedostala do naberačky.
Ak sa obsah v naberačke začne viditeľne variť, ponorte do nej teplomer na zaváraniny a odpíšte si teplotu. Ak to je 78 a viac °C, malo by ísť o etanol. Keď je na teplomery menej, pravdepodobne ide o otrávený alkohol. Metanol totiž vrie pri 65 °C. No radšej sa na podobné pokusy nespoliehajte, ak nie ste odborník. Na teplotu tekutiny v naberačke môže vplývať i viac faktorov, akým je napríklad materiál naberačky a pod.. Istejšie je nekupovať alkohol z podozrivých zdrojov a ten pochybný radšej vyliať. Veď sa jedná predsa o náš život.
Autor: Mili