Spoznáte v obchode zdravé pečivo?
25. 5. 2014, 7:30

Dostali ste na výber tmavé alebo biele pečivo? Asi jediný rozdiel medzi ním je vo farbe. Považovanie tmavého pečiva za cereálne je totiž veľký omyl. Tmavá farba nie je ničím iným než pridaným karamelom, praženým jačmeňom alebo žitom a so zdravou pečivovou alternatívou nemá vôbec nič spoločné.
Čítajte: Potraviny, ktoré nás denne zabíjajú
Zloženie
Jediným spoľahlivým spôsobom ako sa vyhnúť nákupu prifarbenej dobroty tváriacej sa ako celozrnný výrobok, je prečítať si jeho zloženie. Na bagetách, rožkoch, žemliach a iných pečivách, ktoré sa predávajú samostatne, si však zloženie neprečítate. V prípade baleného chleba je situácia celkom iná, tu by vám mala etiketa z pekárne podávať informáciu o presnom zložení výrobku a percentuálnom zastúpení jednotlivých zložiek.
Ak je pečivo celozrnné, obsahuje celé zrná pšenice, ovsa, raži, jačmeňa alebo kukurice neporušené. Každé z týchto zŕn stratí niektoré zo svojich živín, ak je spracované pred vyrobením pečiva. Preto, ak si vyberiete celozrnné pečivo, viete, že budete mať mnoho živín.
Niektoré z hlavných výhod celého zrna, okrem poskytovania vášmu telu dôležité živiny je, že pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, znižujú hladinu cholesterolu a bránia priberaniu na váhe. Celozrnné pečivo tiež poskytuje významné množstvo vlákniny, ktoré pomáha tráviacemu systému, aby fungoval správne.
Celozrnné pečivo kazí zuby?
Niektoré štúdie zamerané na kvalitu zubnej skloviny tvrdia, že čím viac „neškodného“ ovocia, zemiakov alebo celozrnného pečiva budete jesť, tým viac škodíte zubom? Zvyšky týchto jedál nevyčistené v chrupe spôsobujú deštrukciu skloviny. Tak si vyberte...
Chudnutie
Na každom rohu počúvame, že ak chceme skutočne seriózne chudnúť, musíme z nášho jedálneho lístka vynechať chlieb i pečivo. Je to však skutočne tak? Len konzumácia tmavého pečiva či chleba nestačí, tmavý totiž nie je synonymom celozrnného. Väčšina tmavého pečiva či chleba je len potravinársky dofarbená kávou alebo klasickými farbivami. Než teda siahnete v obchode po chlebe či pečive, prečítajte si pozorne jeho zloženie. To vám napovie o aký typ výrobku ide, či len o zafarbené pečivo, alebo skutočne racionálnu potravinu.
Prečo si vybrať radšej teplé raňajky?
Pletenky, bagety
Hľadajte hlavne výrobky z celozrnnej múky obohatené o rozličné semená či jadierka. Postrachom každej diéty sú biely zemiakový chlieb, sedliacke chleby, biele tukové pečivo, bagety, pletenky, rožky, štangle, žemle, nehovoriac už o rozličných sladkých koláčikoch, šiškách a iných, neraz polevou poliatych pochúťkach.
Moderné domáce pekárne vám ponúkajú možnosť upiecť si na želanie nielen chutný chlebík, ale aj pečivo. Skutočne sa nejedná o nič zložité. Aj keď mnohé zmesi na pečenie dostanete kúpiť hotové priamo v obchode, nie je nič vzrušujúcejšie než si namiešať zmes vlastnú presne podľa svojej chuti a potreby. Takto máte stopercentnú záruku, že poznáte nielen obsah svojho pečiva, ale aj že máte na tanieri skutočne čerstvý výrobok.
Autor: Lena
Tip: 6+1 tučných nápojov pre vaše telo
Myslíme si, že všetko, čo sa v obchode predáva v krásnom obale, pod značkou navyššej kvality a na trhu je produkt už niekoľko dlhých rokov, je aj zdraviu prospešný. Veď je to populárna tekutina a lekári vravia, že máme telo hydratovať. Viac...