Správna diéta pre črevné bunky
19. 7. 2015, 7:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:28)

Chystáte sa na kolonoskopiu alebo si z iných, praktických dôvodov potrebujete vyčistiť črevá? Pri kolonoskopii sa vám cez konečník dostáva dovnútra flexibilná hadička s malou kamerou a lekári si môžu pozrieť celé vaše hrubé črevo. Aj preto je diéta a čistenie čriev rozhodujúca, pretože akákoľvek prekážka a zostatky exkrementov by v hrubom čreve mohli brániť videokamere informovať objektívne o vašom zdravotnom stave. A ktorá je tá správna diéta, akú si naplánovať?
Niekoľko dní pred vyšetrením sa zamerajte na ľahšie stráviteľné potraviny. Malo by ísť o jedlo s nízkym obsahom vlákniny ako sú vajcia, biely chlieb, biela ryža a cestoviny. Limit ovocia a zeleniny je jeden kus ku každému hlavnému jedlu. Môžete jesť aj kurča, ale bez kože. Dusená ryba je tiež ľahké jedlo, ktoré si môžete vychutnať s pečenými zemiakmi, zase bez kože.
Je dôležité byť neustále hydratovaný. Odporúča sa piť len číre tekutiny. K takým tekutinám patrí voda, čaj a káva bez smotany. Nepite červené, fialové alebo oranžové tekutiny ako je džús, víno alebo športové nápoje, ktoré môžu byť zamenené s krvou! Od polnoci do rána, v deň kolonoskopie lekári radia nekonzumovať už žiadne tekutiny ani potraviny. Mali by ste si ešte vziať tesne pred zákrokom preháňadlo. Najmä, pokiaľ ste týždeň predtým jedli veľa potravín obsahujúcich vlákninu, ktorá môže spôsobiť zápchy.
Zlepené črevá
Niektorým potravinám a nápojom sa treba úplne vyhnúť. Nejedzte potraviny, ktoré sa môžu prilepiť na črevá a bránia kamere v čistom zobrazení, napríklad semienka. Červené mäso môže byť zamenené s vnútorným krvácaním a je potrebné sa mu tiež vyhnúť. Vyvarujte sa alkoholickým nápojom 12 hodín pred testami.
Obávate sa kvôli rodinnej anamnéze a ochoreniu čriev, že sa môžu prvé symptómy objaviť aj u vás? Potom by ste sa mali na svoje črevá zamerať vhodne zvolenou stravou. Tu sú dva zázraky na zjedenie, ktoré vám doslova môžu zachrániť život - pažítka a čučoriedky. Môžu sa na 100% zaradiť medzi potraviny, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine čriev.
Obsahujú totiž pterostilben, čo je prirodzený antioxidant, ktorý pomáha ničiť vysoko reaktívne molekuly nazývané voľné radikály. Tie môžu vyvolať rast rakovinových buniek. Pažítka je veľmi skromná rastlinka, ktorá nepotrebuje veľa starostlivosti a toľko nám vie dať. Je to cibuľka, ktorá dorastá do výšky asi pol metra, ak má na to dobré podmienky. Pomáha pri zápalových ochoreniach čiev a čistí ich stenu.
Autor: Karin