Stále nevieme, ako sa správať K BANÁNOM V DOMÁCNOSTI
8. 2. 2021, 22:39 (aktualizované: 8. 2. 2021, 22:42)

Zdroj: shutterstock
Je to ovocie zdravé na chudnutie? Je lepšie jesť zelený banán a nie ten s dozretou šupkou? Nejedzte banán, lebo priberiete! Aj toto sú titulky rôznych článkov od renomovaných poradcov výživy. My sme sa na banán pozreli úplne jednoducho, aby ste si urobili dojem sami.
Exotika
Banánovník je pomerne známa rastlina, ktorá sa pestuje vo všetkých teplejších oblastiach sveta s vyššou vlhkosťou vzduchu. Z miesta svojho pôvodu Ázie sa banánovník rozšíril do Afriky, Strednej a Južnej Ameriky, ale aj do teplejších miest Európy. Banánovníkové plantáže nájdete napríklad na Kréte. Druhy dovážané do našej republiky z Kostariky, alebo z Ekvádoru označujeme ako stolové ovocie. Konzumuje sa buď čerstvé, ich zrelosť poznáme podľa žltej farby šupky alebo tepelne upravené, väčšinou ako súčasť múčnikov alebo exotických jedál.
Chuť citrónu
Existuje veľa druhov banánov, malé zelenkavé, ktoré chutia ako citróny, silné, červenkasté, svojou chuťou pripomínajú pomaranče. Iné druhy sa používajú ako zelenina alebo zemiaky. Banánovník má až 4 metre dlhé listy, ktoré môžu vytvoriť až 8 metrov dlhý kmeň. Zo stredu listov vyrastá stvol s až 300 podlhovastými banánmi. Banány sa oberajú zelené, tie aj majú úplne inú chuť, než akú poznáme, a asi by nám nechutili.

Banány sú dobre stráviteľné a vďaka vysokému obsahu sacharidov i sýte. Obsahujú draslík, ktorý pri látkovej premene vyplavuje vodu a tvorí tak protipól sodíku, ktorý vodu viaže. Nedostatok draslíka, či prebytok sodíka spôsobuje únavu, svalovú ochabnutosť, nervozitu, tráviaci ťažkosti a srdcové eproblémy. Banány majú vysoký obsah vitamínov skupiny A, B, C.
Na žalúdok
Účinné látky, zvlášť draslík, odvodňuje telo a pôsobí na znižovanie hmotnosti a preventívne proti vysokému tlaku. Banány znižujú hladinu cholesterolu, zbavujú telo jedovatých látok, posilňujú imunitný systém a pôsobia hojivo na zapálenú žalúdočnú sliznicu. Vďaka vysokému obsahu draslíka taktiež ukľudňuje nervy a pomáha pri poruchách spánku.
Najlepšie využitie
Zakúpené banány skladujeme pri izbovej teplote, aby mohli prirodzene dozrieť. Banány so zelenkavou šupkou sú múčnaté a chýba im sladkosť. Môžeme ich však použiť do niektorých pokrmov. Zrelé banány majú žltú šupku, sú dobre olúpateľné a sú sladké. Keď sa na šupke začínajú objavovať hnedé škvrny, je potrebné banány rýchlo spracovať, skôr než sa začnú kaziť.
Banány sú ideálnym ovocím na raňajky, sú chutné, zasýtia a ešte majú svoj vlastný obal. Najobľúbenejším múčnikom je určite banán poliaty čokoládou a ozdobený šľahačkou. Banány pridávame do ovocných šalátov, výborný je nakrájaný na plátky a zabalený do palacinky. Banány zapekáme so snehom z bielkov, opekáme s karamelom a flambujeme. Výborné sú i v kari omáčke s kuracím mäsom. Sušené plátky banánov sú k televízii rozhodne vhodnejšie než zemiakové lupienky.