Štedrý večer má svoje pravidlá, dôležité je najmä hlavné jedlo
13. 12. 2016, 5:30

Vianoce sú pre kresťanov oslavou narodenia Ježiša. Okrem osláv kresťanského sviatku príjemným, duchovným spôsobom si vedie svoj vedľajší život aj vianočné menu. Vianoce sú hlavne o tradíciach. Patrí k nim kapustnica, šošovicová alebo rybacia polievka, reťaz okolo stola, rozkrojenie jablka, otváranie orechov, ukrývanie šupiniek pod obrus. Aj tak všetky gazdinky väčšinou zaujíma, či bude dobre a načas navarené.
Vianočné jedlá sa po celom Slovensku trochu líšia. Je to ovplyvnené charakterom krajiny. Iné menu majú na stole rodiny z hornatých oblastí, inak sa k Vianociam a k jedlu stavajú obyvatelia Slovenska v nížinách. Jediná vec, ktorá je pre všetkých spoločná, je fakt, že každý dodržiava denný pôst Štedrého večera.
Hlavné jedlá
Štedrý večer má svoje pravidlá a dôležité je predovšetkým hlavné jedlo. Patria k nim oblátky s medom, spomínaná kapustnica so sušenými hríbami, zemiakový šalát, niekde aj rezance alebo iná cestovina a kompót zo sušených sliviek. Viaceré jedlá sa spájali s poverami.
Každý sa snažil mať na stole čo najviac jedál. Čím viac jedál bolo na stole, tým priaznivejší rok rodinu čakal. Pikoškou je, že v mnohých častiach Slovenska, hlavne na severe, patril k vianočným jedlám aj chlieb. Mohol sa jesť iba na veľké sviatky, lebo bol taký vzácny.
Čím viac po niečom túžime, tým viac sme na to alergickí
Typická ryba
Taká ryba, ako ju poznáme z našich Vianoc, prišla na naše vianočné stoly iba pred sto rokmi. Dovtedy sa jedli hlavne slané a údené ryby. Ryba je však dôležitá, je to pôstne jedlo a symbol kresťanov.
Vianočné recepty na prípravu originálnych jedál sú vždy veľkou vychytávkou. Popri klasike, ktorú máme väčšinou na stoloch, sa niektoré gazdinky podujmú na niečo náročnejšie.
Duté orechové rožky
Suroviny: 25 dkg mletých orechov, 25 dkg hrubej múky, 1/2 kg práškového cukru, 1 palmarin, trochu prášku do pečiva
Postup: Všetky suroviny zmiesime a plníme do formičky, pečieme v miernej rúre.
Chriapky
Suroviny: Cesto, 24 dkg mleté orechy, 24 dkg práškový cukor, 3 dkg strúhanka, 2 vajcia
Plnka: 15 dkg praškový cukor, 3 vajcia, 1 lyžica kakao, 1 varová čokoláda, 20 dkg maslo, tortové oblátky.
Poleva: Čokoládová
Postup: Všetky suroviny na cesto spojíme v mise a lyžičkou dávame kôpky na vymastený a múkou vysýpaný plech. Pečieme asi 8 minút v mierne vyhriatej rúre - pozor, aby nezhoreli.
Plnka: Nad parou v miske vyšľaháme vajcia, čokoládu, cukor, kakao kým nezhustne. Necháme vychladiť za stalého miešania a pridáme vyšľahané maslo. Z oblátky vykrojíme malé krúžky, pomastíme krémom a dáme na to upečený korpus. Polejeme čokoládovou polevou. Najlepšie sú, ak minimálne 2 dni postoja.
Autor: Hana