Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Strava, ktorá znižuje riziko cukrovky

Reklama

Diabetes je v top desiatke najčastejších príčin úmrtí v Európe. Trpí ním skoro 50 miliónov obyvateľov. Dobrou správou je, že sa dá zabrániť rozvoju plnohodnotného diabetu tým, že urobíte zmeny vo svojom jedálničku a životnom štýle.

Čo je prediabetes?
Prediabetes je stav, ktorý je diagnostikovaný ako prvé diabetické štádium. Normálna hladina cukru v krvi je nižšia než 100 md/dl. Krvný cukor 100-125 mg/dl je prediabetický stav. Hladina cukru v krvi nad 126 mg/dl už označuje diabetika. Je dôležité si uvedomiť, že pri prediabetes máte 1,5-krát vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo diabetici majú až 4-krát väčšie riziko. Poznať hladinu cukru v krvi umožňuje robiť zmeny na zníženie rizika vzniku cukrovky.

Odporúčané jedlá
Prediabetici a diabetici by mali jesť zdravšie komplexné sacharidy, ako je napríklad ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a strukoviny ako fazuľa, hrach a šošovica. Mnoho druhov ovocia a zeleniny obsahuje vlákninu, ktorá pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Pozrite sa na jednotlivé zložky na štítkoch chleba a obilnín, aby sa zabezpečilo, že sú vyrobené z celozrnnej múky.

Nízkotučné mliečne výrobky sú ďalšou dobrou voľbou. Ponúkajú bielkoviny a vápnik. Mali by ste jesť na srdce zdravé ryby ako sú treska, losos a tuniak, najmenej dvakrát týždenne. Ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znížiť hladiny triglyceridov v krvi. Malé množstvo "dobrých" tukov, môže skutočne znižovať hladinu cholesterolu. Pridajte do jedla aj vlašské orechy, olivy, mandle, avokádo a olivový olej.

Potraviny, ktorým sa vyvarovať
Diabetes zvyšuje riziko ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice a urýchľuje vývoj upchávania tepien. Skontrolujte štítky potravín, koľko obsahujú nasýtených a trans tukov. Tieto tuky sa skrývajú kdekoľvek v spracovaných potravinách, ako sú sušienky, rýchle občerstvenie a pečivo. Obmedzte svoj denný príjem nasýtených tukov na menej ako sedem percent svojich denných kalórií. Živočíšne bielkoviny, ako sú párky v rožku a slanina obsahujú tiež nasýtené tuky.

Vyberte si nízkotučné mliečne výrobky, čiže syry, mlieko a jogurt. Prediabetici by tiež mali začať čím skôr s obmedzením sodíka. Mali by jesť menej ako 2000 mg sodíka denne. Naučte sa hľadať skrytú soľ v údenom mäse ako je šunka a saláma či nakladaná sterilizovaná zelenina. Cholesterol v žĺtkoch, vo vnútornostiach a plnotučných mliečnych výrobkoch by ste mali obmedziť na menej ako 200 mg denne.

Autor: Hana

Vyberáme pre vás niečo PLUS