Šunka vs. šunková saláma: Ktorý mäsový výrobok je vhodnejší na desiatu?
5. 9. 2017, 19:00

Mäso
Mäso
Šunky špeciál majú extra vysoký obsah mäsa jedného druhu (bravčové, kuracie, morčacie), niektoré až 98 %, v šunkách štandard je najmenej mäsa – 55 až 65 %, výberové šunky sa pohybujú v strede tohto rozpätia. V šunkových salámach by malo byť aspoň 55 % mäsa, ale nemusí byť jedného druhu. V bravčovej šunkovej saláme teda môžete nájsť aj hovädzie mäso, bravčové kože a slaninu. Bod pre šunku.
Prídavné látky
Pokiaľ ide o náhradné suroviny či rôzne aditíva, ako sú sójové, bravčové a hydinové bielkoviny, škroby, zahusťovadlá, farbivá a zvýrazňovače chuti, opäť sú na tom lepšie šunky. Šunky špeciál nesmú obsahovať pridanú vlákninu, škrob, rastlinné bielkoviny a ďalšie aditíva, ktoré sú v šunkových salámach povolené. Druhý bod pre šunku.
Kuracia šunka: Hydinové mäso obsahuje minimum tukov a dostatok bielkovín. Kvalitná hydinová šunka - pozerajte na čo najvyšší podiel mäsa a najnižší obsah soli, vás nielen zasýti, ale udrží sýtu pomerne dlhú dobu. Nehrozí tak, že sa v noci opäť zobudíte na hlad.
Cena
Šunka nemôže cenou konkurovať lacnejšej šunkovej saláme. Keď kú- pite šunku, za viac peňazí dostanete viac mäsa a podstatne menej chémie, čo by malo byť najdôležitejšie kritérium pri výbere týchto výrobkov pre deti. Skôr ako cenu si preto všímajte obsah soli, množstvo konzervantov, zvýrazňovače chuti a podobne.
TOP víťaz: Šunka
ŠUNKA Podľa kvality sa šunka rozdeľuje na tri kategórie: štandardná (10 % čistých svalových bielkovín), výberová (13 %) alebo špeciál (16 %), pričom v čistej svalovine je 20 % bielkovín. Pri výbere konkrétnej šunky si vždy prečítajte na etikete zloženie a nutričné hodnoty. Ak chcete najvyššiu kvalitu, hľadajte šunku, ktorá má viac ako 90 % mäsa, 3 až 5 % tuku, menej ako 2,5 g soli/100 g a maximálne 5 éčok.
Chystáte si jedlo? Na tanieri by mala prevažovať červená farba
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock