Super zdravý hamburger: Odkiaľ je?
11. 11. 2014, 5:15

Veľké, šťavnaté hamburgery v reštaurácii sú chutné, ale majú niekoľko problémov. Často majú viac tuku a kalórií, než by sme chceli. Ale aj hamburger môže byť zdravý, pokiaľ si ho poskladáte zo skutočných ingrediencií. Chudé mleté hovädzie mäso je zdravé. Urobte si váš „hambáč“ ako z reštaurácie doma.
Chudé mäso
Umiestnite mleté hovädzie mäso do vami pripravenej omáčky z kečupu, sójovej zálievky, korenia, za studena lisovaného oleja. Pridajte cibuľu a papriku. Pretlačte cez lis strúčik cesnaku a pridajte k mäsu. Opatrne premiešajte všetky ingrediencie. Netlačte príliš mäso, aby sa z neho neuvoľnila pri varení všetky šťava. Upražte fašírku obojstranne na panvici po dobu asi 4 minút, alebo kým nie je dobre opečená. Podávajte v celozrnnej žemli.
Vegetariánsky hamburger
Pokiaľ chcete ešte výživnejší hamburger, podomácky pripravený, potom máme tip na vegetariánsky hamburger.
Budete potrebovať: 120 g ovsených vločiek, 4 sterilizované uhorky, 230 g strúhaného eidamu,1 vajce, sójovú omáčku, vegetu, pažítku, cibuľu, žemle, kečup, šalát, petržlenovú vňať a soľ.
Ovsené vločky namočíme do malého množstva vody. Keď napučia, pridáme k nim postrúhaný eidam a nastrúhané uhorky, vajíčko, trochu sójovej omáčky, vegety a vňati. Osolíme, okoreníme a tvarujeme guľky, ktoré sploštíme na hrubšie placky. Opekáme na oleji. Žemle prekrojíme, nahrejeme, jednu stranu potrieme kečupom a horčicou, poukladáme listy šalátu, kolieska cibule, uhorky a do takto pripravených žemlí vkladáme hotové ovsené hamburgery. Dobrú chuť!
Autor: Lena
Tip: Nebezpečné čaje, ktoré denne pijeme!
Šálka čaju je pre mnohých synonymom relaxu a zdravia. Veď čaje majú aj rôzne liečivé účinky a dokážu pomôcť pri mnohých problémoch. No vedeli ste, že ak si zalievate čajové vrecúško, nemusí to byť v skutočnosti až také zdravé? Viac...