Reklama

Sušené banány: Môžete zjesť len 1/4 šálky!

Reklama

Banány sú jedno z najobľúbenejších ovocí po jablkách v Európe. Ročne ich zjeme na tony. Niet divu, že tento tropický import má výhodu nad lokálnym pestovaním ovocia. Banány sú relatívne lacné, široko dostupné, super sladké a praktické aj na cesty.



Banány sú vynikajúcim zdrojom ľahko dostupnej energie a dobrý zdroj niekoľkých dôležitých živín. Obsahujú približne 100 kalórií, stredne veľké plody poskytujú asi 27 gramov sacharidov, len niečo málo cez 1 gram bielkovín a menej ako pol gramu tuku, 17 percent dennej dávky vitamínov B-6 a C, dostatok vlákniny a 12 percent draslíka. Priemerne veľký banán má zhruba 10 centimetrov.

Sušené banány
Čerstvý banán obsahuje asi 75 percent vody z celkovej svojej váhy. Proces sušenia odstráni asi 96 percent tohto obsahu vody, čo znamená, že takto "dehydratovaný" banán je oveľa koncentrovanejší zdroj kalórií a živín. Sušené banány majú asi štyrikrát vyšší obsah vlákniny, draslíka, sacharidov, cukru a kalórií, než čerstvé. Majú len o málo nižší obsah vitamínu B-6, ale z veľkej časti preto, že ide o vitamín rozpustný vo vode.

Sušené banány majú asi o 20 percent nižšie množstvo vitamínu C, čo je tiež vitamín rozpustný vo vode, ktorý je obzvlášť citlivý na teplo. Rovnako ako všetky druhy sušeného ovocia, štandardná veľkosť porcie sušených banánov je 1/4 šálky. Dáva to zmysel, pretože sušené banány sú asi štyrikrát koncentrovanejšie. Štvrť šálky má asi 90 kalórií, 22 g sacharidov, 1 gram bielkovín a menej ako pol gramu tuku.

Hlavným prínosom konzumácie sušeného ovocie je, že vydrží oveľa dlhšie, než čerstvé. Je však dôležité čítať etikety týchto výrobkov, aby sa zabránilo, že budete konzumovať vysoko kalorické výrobky s pridaným tukom a cukrom. Sledujte, či vaše sušené ovocie nie je namáčané v oleji a nemá ďalšie umelé príchute.

Autor: Ella