Takto si znížite rizikové onkomarkery
10. 4. 2012, 7:45

Strava bohatá na pomaly stráviteľné sacharidy znižuje zápalové markery u dospelých s nadváhou a obezitou. Strava, ako sú celozrnné výrobky, strukoviny a vláknina, výrazne znižuje zápalové markery spojené s chronickým ochorením. Ide o stravu, ktorá zvyšuje hormón adiponectín, ktorý pomáha regulovať metabolizmus tukov a cukrov.
Hormón záchrany
Zníženie zápalových faktorov je dôležité pre zníženie širokej škály zdravotných rizík. Diéta s nízkym glykemickým zaťažením môže zlepšiť zdravie. Tento hormón hrá kľúčovú úlohu pri ochrane proti niekoľkým typom rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, rovnako ako ochraňuje pred metabolickými poruchami, ako je diabetes mellitus 2. typu, pred nealkoholickým tukovým ochorením pečene a tvrdnutím tepien.
Stačia malé zmeny
Napríklad šošovica alebo fazuľa má glykemické zaťaženie, ktoré je asi trikrát nižšie ako má instantná zemiaková kaša. Aj preto po konzumácii neporastie hladina cukru v krvi tak rýchlo. Stačia len malé a jednoduché zmeny v stravovaní. Ak je to možné, vyberte si sacharidy, ktoré sú menej pravdepodobné, že spôsobia rýchle výkyvy hladiny krvného cukru.
Jedlo s nízkym glykemickým zaťažením je aj ovocie, ako sú jablká, pomaranče, grapefruity a hrušky. Vyhnite sa vysokému glykemickému zaťaženiu sacharidmi, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Medzi ne patria vysoko spracované potraviny, ktoré sú plné bieleho cukru a bielej múky, sladené nápoje a raňajkové cereálie.
Autor: Simona