Test: Ochutnajte najmódnejšie ružové víno
25. 4. 2012, 7:30

Konečne si môžete vziať jedlo aj do prírody, vychutnať teplé slnečné lúče a skombinovať váš balíček dobrôt s kvalitným vínom. A ktoré je teraz najmódnejšie?
Ľahké, ružové víno s farbou svetlo marhuľových tónov, je presne také, aké by malo byť správne osviežujúce, príjemne "piteľné" rosé, so sľubnou škálou chutí a vôní. Aj v našej redakcii sa nájdu gurmáni, ktorí vedia zharmonizovať hoci nevšedné kombinácie chutí práve s ružovým vínom Rosé LAHOFER.
1. Syrová rosé pizza
Andrea, 33 (grafička): Neviete si predstaviť skombinovať pizzu s vínom? Ani ja som si nevedela. Až kým moji známi nevytiahli divokú kartu, fľašu Lahofer Rosé. Išlo o veľmi ľahkú pizzu s osviežujúcim drinkom. Jedlá ako pizza, kde je veľa syra sa zväčša spájajú s nemeckým rizlingom, ale napriek tomu bolo ružové víno vynikajúca kombinácia. Samozrejme, že niektorí ľudia najmä v Taliansku si ani vo sne nevedia predstaviť takúto kacírsku myšlienku, ale Rím nie je na Slovensku. Jar treba vítať všelijako. A prečo nie práve týmto vínom, s príjemným obsahom alkoholu do 10%. Pozor, zo skúsenosti ho treba vždy podávať vychladené do 10 stupňov Celzia.
Hodnotenie Lahofer: Vďaka odrode Zweigeltrebe z vinice Babičák sa vyznačuje intenzívnou vôňou lesných malín, v chuti sa prejavuje ako výraznejšia kyselinka, tak príjemne nasladlá chuť malín s cukrom.
2. Cestovinový ružový šalátik
Danka, 38 (recepčná): Cestovinové šaláty sú ideálne pre jarné stravovanie. Sú ľahké a uspokojujúce. Nemáte po konzumácii žiadne výčitky. Párovanie vína s cestovinovým šalátom môže byť zložité, ale keď natrafíte na správnu kombináciu, máte predpoklady pripraviť si dokonalé jedlo. Šalát by ste mali vytvoriť z dynamických potravín, aby jedlo zdôraznilo aj nuansy vína. Víno predlžuje pohostinnosť. Dobré orientačné pravidlá sú, že ružové víno sa hodí k ružovému a červenkastému jedlu. Ak máte v šaláte paradajky alebo omáčku, môže ísť o veľmi príjemný zápas chutí. Jarný šalátik nie je silno ochutený pokrm, takže vôbec netreba mať na stole robustné, zložité vína.
Hodnotenie Lahofer: Sladké rosé zabodovalo aj na 4. ročníku verejnej ochutnávky "Ružové vítanie jari U Richtára" tento rok v Modre. Podľa hlasovania verejnosti skončilo na 2. mieste. Uspelo tak v konkurencii 87 vzoriek ružového vína!
3. Jahodová sladkosladká zmrzlina
Alica, 42 (účtovníčka): Niekedy, keď posúvate hranice, môžete objaviť niečo úplne nové. Pri zmrzline platí, že víno by malo byť ešte sladšie ako jedlo, inak chutí kyslo. Skúste to, zoberte si kúsok niečoho sladkého, keď pijete suché víno, ako vás bude krútiť. Vzhľadom k tomu, že zmrzlina je v podstate jeden z najsladších dezertov, tradične sa spáruje s prehnane sladkým vínom, na svete existuje takto chutných len niekoľko, je to cherry a rosé.
Hodnotenie Lahofer: Potvrdzuje sa, že zvyškový cukor ružovým vínam svedčí, a že aj Slováci majú mlsné jazýčky na rosé.
- red