Tieto prísady si do smoothie nepridávajte
23. 1. 2017, 5:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Smoothie sú dnes veľmi populárnou súčasťou zdravej výživy. Ide o husté zeleninové či ovocné (prípadne miešané ovocno-zeleninové a s ďalšími prísadami) nápoje z rozmixovaných surovín.
Sú výživnejšie a zdravšie než klasické šťavy a džúsy. Mnoho ľudí však pri výrobe smoothie robí chyby a zo zdravého nápoja vznikajú zbytočne kalorické a nie až tak zdravé „bomby“. Ktoré prísady si radšej do smoothie nepridávať?
Cukor
Ak chcete zdravo žiť, biely cukor by mal byť TABU. To platí aj pre vaše smoothie. Nepridávajte žiadny biely cukor a ideálne je, ak si zvyknete na prirodzenú chuť smoothie bez dosládzania. Ak už sladiť veľmi potrebujete, nahraďte cukor trochou javorového sirupu, melasy či kvalitného medu.
Pozor aj na umelé sladidlá – aj keď vďaka nim ušetríte kalórie, majú celý rad nezdravých účinkov, ktoré naozaj nepotrebujete riskovať.
Zmrzlina či ochutené jogurty
Smoothie, ktoré obsahuje suroviny ako ovocný sladký jogurt, smotanu či zmrzlinu, nie je až takou zdravou pochúťkou. Zbytočne si tak pridávate kalórie a cukor, ktoré v zdravom nápoji naozaj netreba, nehovoriac o prípadných chemických konzervantoch či iných prísadách. Mlieko možno nahradiť aj rastlinnými mliekami (mandľové, ryžové, makové, atď.).
Ovocné džúsy
Niektorí ľudia s obľubou pridávajú do svojich smoothie kupované ovocné džúsy. Tieto často obsahujú cukor alebo sú príliš koncentrované a nenahradia skutočné čerstvé alebo mrazené ovocie. Namiesto týchto džúsov teda radšej siahnite po skutočnom ovocí.
Sterilizované ovocie či zelenina
Ďalšia prísada, ktorá nemá v zdravom nápoji čo robiť, je sterilizované ovocie prípadne zelenina. Žiadne kompóty si do smoothie nepridávajte. Obsahujú cukor a rôzne konzervačné látky, prípadne aj umelé farbivá alebo umelé sladidlá. Toto vo svojom zdravom nápoji naozaj nechcete.
Priveľa ovocia
Aj keď je ovocie veľmi zdravé a do smoothie patrí, je potrebné dávať pozor na jeho množstvo. Ovocie je prirodzeným zdrojom cukru a hoci ide o prírodný cukor, môže sa to časom prejaviť na vašej hmotnosti. Je lepšie vyberať ovocie s nižším obsahom cukru a odporúča sa kombinovať ovocie s listovou zeleninovou.
Tip: častou súčasťou smoothie bývajú banány, ktoré dodávajú krémovú konzistenciu. Menšiu dávku cukru a zároveň „krémovosť“ môžete docieliť miesto banánov zrelým avokádom. Aby ste vďaka svojmu smoothie dosiahli lepšie zdravie a nepridávali si zbytočné kilá navyše, je dobré dávať pozor, aby sa vyššie uvedené suroviny nestali súčasťou vášho smoothie.
Autor: Mária