Tipy ako ľahko zabiť a pripraviť kapra
24. 12. 2011, 5:45

Ešte vám kapor pláva vo vani? Ponúkame vám niekoľko tipov, ako sa o neho správne postarať, kým sa dostane na sviatočný stôl.
Mŕtva ryba vo vani
Často sa stáva, že ani veľká snaha o kaprovo pohodlie nie je nič platná a ryba uhynie. Mnohí by iste uhynutú rybu hneď vyhodili, ale pokiaľ nepožila žiadnu nebezpečnú látku a uhynula len v dôsledku nedostatku kyslíka, nie je dôvod sa obávať, že je jej mäso nejedlé. Naopak, je veľmi dobre odkrvené do dutiny brušnej, a môže preto dokonca lepšie chutiť ako mäso zle zabitej ryby.
Nemajte zľutovanie
Pokiaľ vám kapor prežije až do Štedrého dňa, musíte ho zabiť. Zabitie zvyčajne vyžaduje osobu, ktorá je na tento úkon zvyknutá, pretože aj keď kapor nepatrí medzi najinteligentnejších tvorov, môže práve jeho dojemná zamĺknutosť vyvolávať v človeku silné zábrany úmyselne ho udrieť.
Na pomoc utierka
Samotný proces zabitia nie je vôbec zložitý. Najskôr vypustíme z vane vodu a necháme rybu chvíľu len ležať, aby sa upokojila. Pretože je kaprovo telo veľmi klzké, uchopíme ho pomocou utierky, pevne pridržíme a ranou do hlavy omráčame. Pre kvalitu mäsa je dôležité vykrvácanie, a preto je potrebné vzápätí prerušiť dôležitú tepnu alebo niektorý silne prekrvený orgán. Takýmto orgánom sú žiabre, ktoré sú okrem toho ľahko prístupné, preto strčíme prsty pod žiabre a jeden alebo viac oblúkov na žiabroch pretrhneme.
Šupiny pre šťastie
Nasleduje očistenie šupín, ktoré môže byť dosť prácne. Na uľahčenie sa dá použiť tupá hrana noža alebo ešte lepšie polievkovú lyžicu, ktorou kapra "hľadíme proti srsti" a šupiny samy odletujú bohužiaľ do všetkých strán, takže musíme byť pripravení na poriadne upratovanie. Pri tom si neustále pridržiavame kapra utierkou, aby sa nekĺzal.
Pitva
Tiež vypitvanie ryby je veľmi jednoduché, len pri otváraní brucha musíme byť veľmi opatrní, aby sme nepoškodili žlčník. Najskôr nájdeme na bruchu bližšie k chvostu vylučovací otvor, ktorý je pre nás vstupným bodom. Odtiaľ vedieme rez pokiaľ je to možné tesne pod kožou až po hlavu. Žlčník sa nachádza hneď za hlavou, približne v hĺbke nášho noža, a preto je potrebné práve v tomto mieste postupovať obozretne. Jeho obsah je nesmierne horký a pokiaľ by došlo k pretrhnutiu orgánu, znehodnotilo by sa všetko mäso.
Výber vnútorností
Keď máme kapra otvoreného, vsunieme do neho ruku, prstami prerušujeme jemné spoje medzi vnútornosťami a brušnou dutinou a vnútornosti vcelku nakoniec vytiahneme. Jemne odstránime žlčník a pre ďalšie spracovanie si ponecháme len ikry, prípadne pečeň.
Kapor bez hlavy
Nasleduje odstránenie hlavy, ktorú môžeme použiť na vynikajúcu rybaciu polievku, ďalej plutvy, chvosta a taktiež odstránime žiabre. Nakoniec mäso dobre opláchneme a porcujeme buď na "podkovy" nebo najskôr vytiahneme chrbticu a potom telo rozdelíme na dva pláty.
V niektorých rodinách sa stalo pekným zvykom kúpiť živého kapra len preto, aby mohol byť opäť pustený na slobodu. Bohužiaľ tento dobrý úmysel neprináša rybám žiadne vyslobodenie, ale takmer istú smrť. Sú totiž už natoľko poznačení pobytom v kadiach a v nezvyklom prostredí vane, neustálym prenášaním, že ďalšia veľká zmena im len uškodí.
Autor: Alexandra