Reklama

Tipy, ako piecť zemiaky za plný plech

Reklama

Pečenie veľkého množstva zemiakov naraz vyzerá veľmi odstrašujúco. Ale nie je to nič ťažké. V prvom rade si kúpte zemiaky, ktoré majú všetky podobnú veľkosť. Nemusia byť identické, ale ich rovnaká veľkosť zaistí, že sa budú variť v rovnakom pomere, takže sa nestane, že jeden bude nedovarený a iný zase rozvarený.

Sledujte ich tvar
Zemiaky sú k dispozícii po celý rok. Používajte na varenie iba čisté zemiaky, ktoré sú hladké, bez škvŕn na šupke. Mali by byť pevné a nie mäkké, musia mať tvar, ktorý je typický pre danú odrodu.

Vyhnite sa zemiakom so zelenými škvrnami, alebo keď sú plesnivé či scvrknuté. Odstráňte všetky výhonky a všetky zelené plochy so špičkou škrabky na zemiaky. Keď idete zemiaky variť vo vode, režte ich na štvrťky alebo kocky. Nechajte malé, nové zemiaky v celku, pri väčších ich dajte len na polovicu.

Chrumkavé a sladké
Perfektne pečené zemiaky by mali byť chrumkavé na vonkajšej strane a jemné v strede. Pečenie zemiakov v rúre si vyžaduje trochu viac času. Nezabudnite si nastaviť časovač. Ak sú zemiaky načervenalé, šupka by mala byť silnejšia, vtedy aj začnú mať sladšiu chuť. Pečte iba dobre vyčistené pod tečúcou vodou.

Polejte ich celé trochou olivového oleja. Veľkoryso posypte po všetkých stranách soľou a korením. Prepichnite zemiaky na niekoľkých miestach prstami alebo vidličku. Umožňuje to pare unikať von počas pečenia. Môžete piecť zemiaky priamo na stojane, alebo ich umiestniť od seba na plech. Nechajte odstup aspoň centimeter.

Zemiaky pečieme asi 60 minút
Kontrolujeme plech každých 20 minút vidličkou. Zemiaky sú hotové, keď je šupka suchá a vnútro mäkké. Ak máte zemiakov veľa, použite plechy dva. Pri kontrole ich prepichujte v strede, nie na ich okraji. Ak do nich vidlička ľahko vkĺzne, sú už hotové.

Vyberte zemiaky s plechom z tepla von a prekryte alobalom. Je to lepšie ako nepriepustná potravinová fólia, ktorá podporuje rast baktérií, pokiaľ by ste ju nechali na jedle dlho.

Jesť surové zemiaky bez varenia a pečenia?
Niektorí športovci údajne nedajú dopustiť na surové zemiaky po tréningu. Môžeme vôbec konzumovať surové zemiačiky, keď na ne dostaneme po cvičení chuť?

Surové zemiaky obsahujú množstvo surového škrobu, ktoré naše žalúdky zle trávia. Prechádzajú žalúdkom a vrchnými črevami väčšinou neporušené, do tela teda nedostávate žiadnu výživu. Keď surové zemiaky dosiahnu nižšiu úroveň čreva, tráviace baktérie spôsobujú ich kvasenie.

Takéto kvasenie môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie a nepríjemné zažívacie ťažkosti. Tieto príznaky nie sú nebezpečné, ale nie sú ideálne bezprostredne po tréningu. Okrem toho, nedostatok živín získaných zo surového zemiaku vaše svaly nezotaví. Varenie zemiakov štiepi škrob, takže telo ich môže stráviť a celkovo využiť. Surové zemiaky môžu vyvolať kožné vyrážky kvôli obsiahnutým baktériám, ktoré sa varením zabíjajú.

Varené zemiaky sú vynikajúcim zdrojom sacharidov, ale najlepšie aj tak telo hneď po tréningu využije bielkoviny, ktoré by ste mu mali dodať do 30 minút po športovom výkone. Ak by ste chceli jesť zemiaky po tréningu, dajte si ich skôr pečené alebo zemiakovú kašu.

Autor: Lena

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Zemiakov máme ako maku. K dispozícii sú hnedé, červené, žlté, aj fialové. A čo zelené? Také ste už niekedy zjedli? Zelená farba zemiakov je spôsobená chemickými zmenami.Viac v článku Otrávia nás zelené zemiaky?