Tipy pre najlepšie závarky do polievok
8. 4. 2017, 22:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Chcete sa zaradiť medzi šikovné kuchárky? Potom musíte vedieť všetko o závarkach do polievok.
Rezance
Asi zo 100 gramov hladkej múky urobíme kopček, pridáme štipku soli a celé vajce. Zmiesime na hutné cesto, podľa potreby podsýpame múkou a necháme odstáť. Cesto natenko vyvaľkáme a nakrájame na vlasové alebo stredne hrubé rezance. Prstami rezance oddelíme a necháme na doske trochu presušiť. Tenké rezance podávame do vývarov a varíme ich zvlášť, aby sa polievka neskalila. Hrubšie rezance môžeme zavariť priamo do polievky, ktorú zároveň zahustia.
Mrvenička
Veľmi husté rezancové cesto (môžeme primiesiť trochu hrubej múky) necháme obschnúť a potom ho na hrubom strúhadle nastrúhame. Mrveničku priebežne nadľahčujeme prstami a necháme na doske presušiť.
Krupicové halušky
V miske vymiešame žĺtok so štipkou soli a s kopcovou lyžičkou zmäknutého masla. Pridáme trochu krupice a tuhý sneh vyšľahaný z bielka. Krupice dáme iba toľko, aby sme získali polotuhé cestíčko. Ak treba, rozriedime ho kvapkou mlieka. Lyžicou z cesta odkrajujeme stredne veľké halušky a hádžeme ich do vriacej polievky. Zľahka premiešame a povaríme. Hotové halušky vyplávajú na povrch.
Pečeňové knedličky
Asi 100 gramov kuracích pečení naškrabeme nožíkom, pridáme vajíčko, soľ, mleté čierne korenie a štipku tymianu. Zahustíme asi 100 gramami domácej strúhanky a necháme postáť. Mokrými prstami formujeme guľky, hádžeme ich do vriacej polievky a varíme asi 5 minút.
Autor: Zuzana