Reklama

Tipy na správne varenie červenej šošovice

Reklama

Divoká šošovica bola súčasťou stravy lovcov v dobe 8 000 r. p.n.l. Kvôli svojim skvelým nutričným hodnotám je šošovica veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. Niektorí odborníci na výživu a lekári odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi, alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Dlhé varenie
Varenie šošovice je, bohužiaľ, pomerne zdĺhavá činnosť. Pri eliminovaní tohto malého kuchynského problému nám pomôže nákup sterilizovanej šošovice, ktorá je už uvarená. Šošovica je veľmi rozšírená v indickej kuchyni, kde ju nájdeme pod menom dhal. Po ryži je hneď na druhom mieste v tradičnej indickej kuchyni.

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Nie je potrebné ju namáčať. Hnedú šošovicu je potrebné variť 30 až 60 minút, varenie červenej šošovice trvá len 15 až 20 minút. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí.

Veľa výživy
Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov.

V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva telu plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.

Červená šošovica je o niečo menšia ako jej hnedí príbuzní, je však celkom chrumkavá, aj preto treba správne načasovať jej varenie. Opláchnite ju jemne v sitku, kým odčerpaná voda nie je jasná. Preneste ju do hrnca. Pridajte dvakrát toľko studenej vody ako je jej množstvo. Pridajte bobkový list a sušené bylinky.

Priveďte do varu. Akonáhle začne vrieť, znížte teplotu, aby nebublala. Varte ju ešte po dobu 20 minút a sceďte. Pridajte soľ a nechajte ju „posedieť“ asi pol minúty. Pokiaľ ju chcete zahustiť na omáčku alebo polievku, pridajte tesne pred varom zahusťovadlo, či už múku, jogurt alebo zemiak. Vo finále ju v hrnci ešte zmixujte.

Autor: Karin

Bude sa vám tiež páčiť...

Určite dobre viete, že stres je poriadne veľkým zákerákom. Útočí na našu hlavu, pohodou aj konanie, no útočí aj na postavu. Podporuje ukladanie tukov v okolí brucha a ak chceme chudnúť, doslova nám marí snahu. Ako teda chudnúť bez stresov?

Vyberáme pre vás niečo PLUS