Tofu vs Feta: Ktorý SYR má vyšší obsah dôležitých živín?
27. 1. 2021, 16:58 (aktualizované: 27. 1. 2021, 17:01)

Zdroj: Shutterstock
Tofu je vyrobený zo sóje a feta z mlieka.
1. kolo: Bielkoviny
Spolu so sacharidmi a s tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré využíva na stavbu a regeneráciu tkanív a orgánov. Denne potrebujete 0,9 až 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty, napríklad mäso, syry a iné mliečne výrobky, ale z nutričného hľadiska sú dostačujúce aj bielkoviny z rastlinnej stravy, napríklad zo strukovín a z orechov. Zo 100 g sójového syra tofu získate 8,1 g bielkovín, zo 100 g mliečneho syra feta 14,2 g. Bod získava feta.
Stav - 0 : 1
2. kolo: Riboflavín
Vitamín B2 je dôležitý pre dobrý zrak, chráni pred sivým zákalom, podporuje zdravie pokožky, slizníc, srdca a ďalších telesných orgánov a podobne ako niacín ovplyvňuje metabolizmus tukov a cukrov. Pri nedostatku vitamínu B2 sa zvyčajne tvoria bolestivé trhlinky v kútikoch úst, môže sa objaviť pálenie očí, pier a jazyka, zápaly ďasien a očných spojoviek, vo vyššom veku sa môže rozvinúť sivý zákal. Odporúčaná denná dávka: muži 1,4 až 1,8 mg, ženy 1,3 mg. V 100 g tofu sa nachádza 0,1 mg riboflavínu, v rovnakom množstve fety 0,8 mg. Opäť bod pre fetu.
Stav - 0 : 2
3. kolo: Vápnik
Táto minerálna látka je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Jeho nedostatok sa však prejavuje nielen zvýšenou tvorbou zubných kazov a rednutím kostí, ktoré sú pórovité, krehké, náchylné na zlomeniny, ale aj nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Ženy majú zvýšenú potrebu vápnika pred menštruáciou a počas nej a takisto v období menopauzy, keď v dôsledku zníženej produkcie estrogénu strácajú viac kostnej hmoty. V 100 g tofu je 350 mg vápnika, v 100 g fety 493 mg. Ďalší bod pre fetu.
Stav - 0 : 3