TOP 4 potraviny, ktoré sú teraz IN!
24. 10. 2014, 7:15

Potravinové trendy sa nás sypú z každej strany. Buď na lokálny trh príde niečo celkom nové, vrátime do obehu tradičnú domácu potravinu, vymyslíme chutnú kombináciu alebo nás na ne navedie výskum, ktorý nás presvedčí o ich dokonalom zložení a nutnej prítomnosti v jedálničku. A niekedy majú skutočne pravdu. Prinášame vám štyri z tých najzdravších, ktoré sa objavili alebo znovuobjavili v našich receptoch a jedálničkoch za posledné roky.
Červená repa
Červená repa alebo cvikla zažíva svoju renesanciu. Má veľmi silné protizápalové a hovorí sa, že aj protirakovinové účinky a pomáha aj pri liečbe a posilňuje imunitu. Zlepšuje činnosť trávenie a pôsobí v tele ako priamy detox, jej šťavu by sme mali teda pravidelne piť na prečistenie.
Obsahuje draslík, významný podiel železa a vitamínov C a E, horčík, zinok. Povzbudzuje aj psychicky. Rozširuje cievy, zlepšuje prietok krvi a posilňuje zrak. Ako jedna z červených typov zelenín (ako aj mrkva, rajčiny, kapia) obsahuje prirodzený kolagén, ktorý prospieva našej kráse – vlasom, pokožke i nechtom a spomaľuje starnutie. Pridáva sa do omáčok, cestovín, polievok, nátierok, šalátov, rizota, koktailov, džúsov.
Pohánka
Táto vysušená obilnina je ideálnou prílohou, ako aj surovinou pre výrobu múky, krupice či cestovín. Obsahuje veľmi vysokú dávku rutínu, ktorý zlepšuje funkciu našich ciev, reguluje zrážanlivosť krvi a pomáha pri krvávajúcich ochoreniach ako hemeroidy, vredy, reuma či kŕčové žily. Zlepšuje trávenie a posilňuje prevenciu proti kardio a onkologickými chorobami. Nájdeme v nej vitamíny typu B, C a E, vápnik, draslík a zdravé kyseliny. Hodí sa do množstva jedál - kaší, pečiva, šalátov, prívarkov, nákypov, polievok, aj na prípravu dezertov.
Cícer
Cícer alebo aj „rímsky hrach“ je v mnohom kráľom strukovín. Na svete sa rodia desiatky druhov a najlepšie sa mu darí najmä v južnej Európe až do Strednú Áziu. Má na jedenie príjemnú konzistenciu, obsahuje minimum tukov, je dobre stráviteľný a môžete ho pripraviť na desiatky spôsobov, či použiť ako surovinu pri výrobe múky a tak ho ako zdravú alternatívu pridávať napríklad aj do pečenia. Používa sa aj na prípravu nátierky humus, prívarkov, šalátov, zapekanej zeleniny, mäsa, omáčok, polievok či plniek.
Obsahuje mnoho bielkovín a vlákniny, ktorá nás zasýti a prečistí, ale z nej nepriberieme. Vyznačuje sa aj vápnikom, železom, vitamínmi, proteínmi či zinkom. Strukoviny ako také tiež znižujú cholesterol. Nemali by sme ho kombinovať s iným druhom bielkovín ako mäso či vajcia, aby nebol príliš ťažký. Neodporúča sa ani cibuľa či priveľa cesnaku. Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v cíceri znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Namočený by mal byť pred spracovaním aspoň 12 hodín, výborne sa hodí s rajčinou a pýta si korenie – majoránku, bazalku či rascu, môžete ich spolu so soľou pridať už do vody, v ktorej ho varíte, mali by zabrániť vzdúvaniu.
Špargľa
Táto chutná príloha k mäsu, súčasť rizota či zapekaných dobrôt, je jednou z výnimočne zdravých zelenín. Okrem ochranných antioxidantov je bohatá na viac druhov vitamínov, kalcium, magnézium i železo. Má nízky počet kalórii, preto si ustrážiť jej prípravu, aby ich zbytočne nenadobudla. Najzdravšia je jej skorá, čerstvá verzia. Táto veľmi chutná alternatíva prílohy, ale aj hlavnej suroviny je mimoriadne zdravá a má extrémne málo kalórií, pokiaľ to nepreženieme so soľou a tukom.
Z čerstvej špargle má vytekať šťava a má mať sladkastú chuť. Šúpe sa zhora nadol okrem hlavičky až pokým prestane byť drevnatá. Varíme ju postojačky vo vode a môžeme dať zapekať prakticky s čímkoľvek. Je kompatibilná s veľkým množstvom iných surovín – zvykne sa pripravovať sa s hubami, omeletou, rizotom, cuketou, údenou šunkou, palacinkami, cestovinou, mäsom, chutná je v polievkach, plackách či omáčkach.
Autor: Mirka