Top 5 spaľovačov TUKU! Preč so zimnými vankúšmi
1. 1. 2022, 22:49 (aktualizované: 31. 1. 2022, 22:53)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cez sviatky ste trocha pribrali a chcete byť čím skôr fit? Odbúravanie tukových zásob podporia aj tieto celkom obyčajné potraviny.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Archív vydavateľstva
Galéria k článku
1. Zelený čaj
Popri iných skvelých vlastnostiach je to najlepší zdroj katechínov – látok, ktoré pomáhajú znížiť množstvo telesného tuku. Posledný objav vedcov: trieslovina epigalokatechíngalát dokáže obmedziť vytváranie tukových zásob. Neznižuje chuť do jedla, ale obmedzuje proces trávenia v črevách a zlepšuje spaľovanie tukov.
Zelený čaj pomáha pri chudnutí, keď denne vypijete štyri až päť šálok – nesladeného a pred jedlom.
2. Citrusy
Citróny, pomaranče, grepy a limetky obsahujú veľa vitamínu C, ktorý rozpúšťa tuky a pomáha organizmu rýchlejšie ich spracovať. Zároveň stimuluje tvorbu karnitínu, ktorý podporuje využívanie tuku z bunkových zásob. Tieto skvelé vlastnosti ešte viac zlepšuje vláknina v dužine.
Denne zjedzte aspoň jeden kus citrusového ovocia. Občas ho môžete nahradiť šťavou s obsahom dužiny.
3. Jablká
Obsahujú veľa pektínu, ktorý nielen zasýti a prečistí črevá, ale poradí si aj s tukmi. Pektín má úžasnú vlastnosť – viaže na seba vodu a pri trávení obmedzuje vstrebávanie tuku. Časť tuku sa tak vylúči z tela bez úžitku a neuloží sa do buniek.
Namiesto večere schrúmajte dve-tri jablká.
4 Sója
Táto strukovina je bohatá na lecitín, ktorý rozpúšťa zlý cholesterol a nezdravé tuky v krvi a znižuje ukladanie tukových zásob do buniek. Navyše je veľmi účinný v boji s celulitídou a zabraňuje tukovateniu pečene.
Jedzte sóju tri- až päťkrát do týždňa. Do šalátov zamiešajte varené zrnká alebo kúsky tofu.
5 Cesnak
Nevonia príliš vábne, ale znižuje hladinu tukov v krvi a reguluje hladinu krvného cukru. Funguje ako urýchľovač pri spaľovaní tukov a zabraňuje ukladaniu energie do tukových zásob. Po zjedení rozprúdi látkovú premenu a tak pomáha chudnúť.
Stačí strúčik denne. Pokrájajte ho na plátky a opražte na olivovom oleji.