Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Top triky na dokonalé veľkonočné kysnuté koláče!

Reklama

Chceli by ste na Veľkú noc upiecť dokonalú vianočku, mazanec či moravské buchtičky? S našimi trikmi sa to podarí aj začiatočníčkam.



Základný recept na kysnuté cesto je veľmi jednoduchý. Môžete ho využiť na rôzne druhy plnených koláčov, napríklad buchty a moravské koláče, takisto aj na makový a orechový závin a na šišky. Ak by ste chceli urobiť vianočku, pridajte do múky 2 lyžice cukru, prípadne hrozienka, orechy a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto bude sladšie a voňavejšie.

VIDEO: Ako odmerať dávku špagiet pre jednu osobu?



Základný recept
Budete potrebovať 500 g polohrubej múky, štipku soli, 40 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 1 lyžičku cukru, 120 g masla, 1 vajce alebo 2 žĺtky.

Do šálky vlažného mlieka dajte cukor, rozdrobte droždie a nechajte nakysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku nasypte do misy a pridajte soľ. Potom kvások, rozpustené maslo, vajíčko a zvyšné mlieko. Suroviny zmiešajte mixérom alebo varechou, kým sa nespoja a cesto sa nezačne odlepovať od stien misy (prípadne od varechy). Bochníček cesta prikryte v mise a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Počas kysnutia cesto ešte raz alebo dvakrát premieste na doske a nechajte oddýchnuť. Potom z neho tvarujte pletenec alebo iné tvary, napríklad zajačiky. Alebo vykrajujte moravské koláče, buchty či rozvaľkajte plát na závin.

SUŠENÉ DROŽDIE pre neskúsené gazdinky
Ak sa bojíte práce s kysnutým cestom, pre začiatok vyskúšajte instantné droždie. Jeho výhoda je, že sa pridáva do suchej zmesi a netreba nechať zvlášť nakysnúť kvá- sok. Nemusíte ani odhadnúť teplotu mlieka na zaliatie kvasníc. Stačí, ak budú mať všetky suroviny izbovú teplotu. Čas na kysnutie cesta sa skráti minimálne na polovicu. A napríklad cesto na pizzu nemusíte nechať predkysnúť vôbec. Presný recept na použitie suchého droždia nájdete na jeho obale.

 

Nie vždy to recepty tak udávajú, ale pridávajte tuk vždy na koniec, lebo múka musí najskôr nasiaknuť tekutinou, až potom tukom. Po vypracovaní nechajte cesto voľne kysnúť. Počas kysnutia ho dvakrát premieste, aby sa prevzdušnilo. Keď vytvoríte samotné koláče (buchty, závin či pletenku), nechajte ich ešte chvíľu dokysnúť na plechu. Plech vložte do dobre vyhriatej rúry, potom zmiernite teplotu. Malé koláče sa pečú asi 20 minút pri 180 stupňoch Celzia, veľké koláče dvakrát toľko. Vždy zohľadnite skúsenosti so svojou rúrou (tabuľky teplôt a časy pečenia v návode sú orientačné).

Autor: zp
Foto: Profimedia

Vyberáme pre vás niečo PLUS