Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Top zeleninový čistič krvi

Reklama

Artičoka je teplomilná bodliakovitá rastlina s veľkými fialovými kvetmi. Používa sa ako zelenina najmä v krajinách Stredomoria. U nás sa rastlina pestuje veľmi ťažko, preto ju záhradkári ako zeleninu ani neponúkajú na sadenie.

Artičoka je nielen zelenina, ale aj liečivá bylinka. Jej vylúhované listy nám pomáhajú pri zápaloch pečene, na zlepšenie funkcie žlčníka, pri rozhádzanom metabolizme, a samozrejme, aj na trávenie, Keď si chcete prírodnou cestou znížiť v krvi zlý cholesterol a tuk, rozhodne siahnite po artičokoch. Lieči aj kožné problémy a pôsobí proti vírusom a na regeneráciu tela.

Ako chutí?
Ide o horkú zeleninu a vo forme čaju o horký nápoj. Aj preto by sa mala kombinovať s chuťovo príjemnejšimi zložkmi potravy či nápojov. Je mimoriadne žiadaná v prímorských kuchyniach, nemá žiadne vedľajšie účinky. Každý gurmán ju na tanieri ocení. Artičoky je možné nakladať do sladkokyslého nálevu, dusiť, zapekať, smažiť a obalovať v ceste. Nemá sama výraznú chuť, je trochu horká, ale skôr neutrálna. Je výborná v talianskej kuchyni, hlavne na pizzu, ktorá je pripravovaná pikantne.

Ak ste sa rozhodli detoxikovať telo, lepšia zelenina pre vás v takom okamžiku neexistuje. Artičoka pôsobí na pečeň, na našu najväčšiu čističku tela, pôsobí na vylučovací systém, ak máme choré obličky. A znova opakujeme, pri cukrovke pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Obsahuje veľa vlákniny, dobre sa z tejto malej zeleninky chudne.

Autor: Mia

Vyberáme pre vás niečo PLUS