Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Toto oranžové ovocie jedzte odteraz celé!

Reklama

Pomaranče sú najčastejšie pestované ovocie na svete, aj preto, že nielen dužina, ale celý plod je konzumovateľný a má množstvo nutričných výhod. Strúhaná pomarančová kôra sa pridáva do potravín, aby zvýšila ich arómu a ponúka aj mnoho čistiacich vlastností a má aj potenciálne lekárske využitie.



Živiny

Surová pomarančová kôra má 1,5 g bielkovín a je zdrojom draslíka, riboflavínu a vitamínu A. Pomaranče sú považované za zdroj vápnika, čo prispieva ku zdravým kostiam a zubom. Iba 100 g tohto oranžového ovocia obsahuje 40 mg vápnika, zatiaľ čo rovnaké množstvo pomarančovej kôry má až 161 mg vápnika.

Betakarotén
Pomarančová kôra obsahuje betakarotén, vzácny a bohatý pigment, ktorý sa nachádza v oranžovom a žltom ovocí a zelenine. Betakarotén sa v tele premieňa na vitamín A, čo je prospešné pre váš imunitný systém. Je to silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť vaše telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek.

Čistenie
Vonkajšia vrstva pomarančovej kôry obsahuje oranžový olej. Tento éterický olej môže byť použitý v mydle alebo rozpustený vo vode na čistenie rúk. Oranžový olej je rozpúšťadlo, takže môže účinne čistiť kožu bez použitia nebezpečných chemikálií. Používa sa tiež ako vôňa v parfumoch.

Sušená pomarančová šupka sa používa aj v lekárstve. Vylúhovanie dvoch gramov sušenej pomarančovej kôry pomáha zmierniť zažívacie ťažkosti a pálenie záhy. Pomarančová kôra sa tiež používa na liečbu nespavosti a ako preháňadlo.

Vzhľadom k tomu, že kôra z pomaranča obsahuje látku synefrín, ktorá pomáha zvyšovať metabolizmus, býva často súčasťou doplnkov výživy alebo tabletiek na chudnutie. Kvôli svojmu prírodnému pôvodu má však aj niektoré nežiaduce účinky.

Synefrín je spájaný s rôznymi kardiovaskulárnymi nežiaducimi účinkami, ako je nepravidelný srdcový tep, búšenie srdca a bolesťou na hrudi. Citlivejšiemu človeku hrozí vysoký krvný tlak, mdloby a infarkt u ľudí, ktorí užívajú kôru samostatne alebo v kombinácii s kofeínom. Povzbudzujúce účinky synefrínu môžu tiež spôsobiť pocit nervozity alebo nepokoja, čo vedie k nespavosti a úzkosti.

Citlivosť na slnečné žiarenie
Ďalší potenciálne nežiaduci účinok pomarančovej kôry je zvýšená citlivosť na slnko. Toto zlé znášanie slniečka sa vyskytuje vtedy, keď sa tesne pred expozíciou na slnku naniesla pomarančová silica na kožu.

Ako pripraviť jedlo, aby slúžilo telu čo najlepšie?

Problémy s črevami
Ischemická kolitída je ďalší potenciálny nežiaduci účinok. Tento ťažký stav čriev je charakterizovaný silnou hnačkou, krvavou stolicou, vracaním a horúčkou. Ak ste sa stretli s niektorým z týchto príznakov, prestaňte užívať pomarančovú kôru v akejkoľvek jej forme, a to okamžite.

Autor: Hana

Vyberáme pre vás niečo PLUS