Reklama

Toto sa stane, ak zjeme plesnivý chlieb!

Reklama

Potraviny, na ktorých je viditeľná pleseň by sa mali okamžite vyhodiť, aby sa zabránilo šíreniu ťažkých ochorení. Ak budete jesť napríklad plesnivý chleba, môže sa u vás rozvinúť otrava z jedla. Otrava jedlom znamená, že budete pociťovať nevoľnosť od žalúdka, objavia sa hnačky a vracanie. Môžu sa u vás vyvinúť bolesti hlavy z dutín, ktoré budú zdurené.

Otrava jedlom je choroba, ktorá je výsledkom konzumácie potravín, ktoré sú kontaminované infekčnými organizmami, ako sú baktérie, parazity alebo toxíny. Pleseň môže obsahovať toxíny, baktérie aj škodlivé organizmy, ktoré v ľudskom tele totiž nemajú čo robiť. Toxicita sa môže prejaviť menšími alebo ťažkými symptómami v závislosti od typu infekčných organizmov, ktoré ste zjedli.

Čítate: Potraviny, po ktorých zapáchame

Výstelka tráviaceho systému sa môže zapáliť a napučať, čo vedie k celej rade zažívacích ťažkostí. V extrémnych prípadoch môže byť potrebná hospitalizácia, aj keď väčšina prípadov otravy jedlom je vyriešená behom jedného až 10 dní.

Príznaky
Bežné príznaky chorôb prenášaných potravinami sú horúčka, zimnica, bolesti žalúdka, hnačka, ktorá môže byť krvavá, slabosť, nevoľnosť a zvracanie. Väčšina príznakov z otravy jedlom nereaguje na lieky na podráždený žalúdok a je potrebné sa im aj vyhnúť. Znepokojujúce príznaky zahŕňajú vracanie krvi, ťažké hnačky po dobu dlhšiu ako tri dni, neschopnosť udržať tekutiny, silná bolesť brucha, krv v stolici, dehydratácia, horúčky, ťažkosti s rozprávaním, dvojité videnie, ťažkosti pri prehĺtaní a svalová slabosť.

Bolesti hlavy
Bolesť hlavy sa môže po konzumácii plesnivého chleba objaviť z dvoch dôvodov. Ak máte otravu z jedla a vaše telo bojuje s infekciou. Alebo aj alergia na plesne môže zduriť nosové dutiny, čo vedie k bolesti hlavy. Hoci formy alergie sú zvyčajne spôsobené plesňami vo vzduchu, aj konzumácia plesní v jedle ich vie vyvolať.

Počas alergickej reakcie uvoľní naše telo rôzne chemikálie, ktoré spustia zápaly a opuchy. Ak ste sa otrávili jedlom, je dôležité veľa piť, aby sa zabránilo dehydratácii, treba si upraviť stravu, odstrániť všetky potraviny ťažké na trávenie a veľa odpočívať.

Autor: Karin

Tip: Ako mať pol roka čerstvý chlieb?
Naučte sa, ako udržať vlhkosť ďaleko od vašich bochníkov chleba, aby sa zachovala ich kvalita a znížil sa rast plesní. Vlhkosť nielen povzbudzuje plesne, ale umožňuje rýchly rast baktérií v chlebe. Potraviny ako chlieb by sa mali skladovať pri izbovej teplote, v chladničke alebo v mrazničke. Viac...