Reklama

Na toto zabudnite! Aký by mal byť jedálny lístok tehotných?

Reklama

Jedálny lístok tehotných by mal byť vyvážený a plný zdravých surovín. Na tanieri by nemalo chýbať sezónne ovocie a zelenina, zdravé tuky a bielkoviny. Na ktoré potraviny a jedlá by si však mali budúce mamičky dať pozor?



Všetko surové
Ak milujete tatársky biftek a suši, na tieto pochúťky radšej zabudnite. Tehotné by sa mali vyhýbať všetkému, čo je nedostatočne (alebo vôbec) tepelne upravené, vrátane surových vajíčok. Zmrzliny a dezerty zo surových vajec, ale aj majonézy sú tabu.

Zázvor
Hoci niektorým tehotným jeho horká chuť uľaví pri nevoľnosti a nechutenstve, zázvor patrí medzi potraviny, ktoré sa neodporúčajú konzumovať v gravidite. Jeho veľké množstvo v tele tehotnej môže nepriaznivo ovplyvniť funkciu maternice a ohroziť plod.

Citrusy
Citrusy sú síce plné vitamínov, ale môžu spôsobiť alergické reakcie, a to nielen vám. Často sa stáva, že keď mamičky jedli v tehotenstve veľké množstvo citrusov, u dieťaťa neskôr po narodení prepukol atopický ekzém.

Brusnice
Tieto červené bobuľky majú blahodarný účinok na močové cesty a často zastavia vznikajúci zápal. Ak vás však zastihne v tehotenstve, po brusniciach radšej nesiahnite. Môžu vyvolať predčasné kontrakcie.

Petržlenová vňať

Keď jej je v polievke trošku a občas, neublíži. No určite ju nejedzte surovú. Môže spôsobiť predčasné kontrakcie a prispieť k predčasnému pôrodu. To isté platí pre akúkoľvek zelenú vňať.

Niektoré druhy rýb
Aj keď sú ryby vo všeobecnosti pre tehotné zdravou voľbou, pozor si dajte na tie, u ktorých sa preukázalo, že vplyvom znečistenia vody obsahujú zvýšenú hladinu ortuti. Napríklad žralok, tuniak, mečiar, makrela, tilefish, treska, sladkovodné lososy, šťuky a pstruhy. Nevhodná je v tehotenstve aj konzumácia morských plodov.

Klíčky
Surové výhonky sú náchylnejšie na kazenie, navyše, nespracované môžu obsahovať aj drobné škodce. Nehovoriac o tom, že ak ich kúpite v supermarkete, nepoznáte ich pôvod ani to, aké použili pri ich raste postreky a hnojivo.

Opatrne aj s týmto
+ Bylinky. Nie všetky sú vhodné pre tehotné. Radšej sa pred tým, ako si uvaríte bylinkový čaj alebo ich budete konzumovať, poraďte so svojím gynekológom.
+ Káva a čaj vo veľkom množstve. Šálka slabšej kávy denne je v poriadku, určite ju však nekombinujte so zeleným či s čiernym čajom.
+ Párky, jemné salámy, lančmítové mäso, fermentované či sušené klobásy.
+ Mäkké syry ako napríklad feta, brie, camembert a niva, ktoré sú vyrobené z nepasterizovaného mlieka.
+ Mastné, korenisté, slané, pikantné, instantné a aromatizované jedlá plné emulgátorov, stabilizátorov a farbív.

Americkí výskumníci zistili, že tehotné ženy majú oproti zvyšku populácie o 20 % vyššie riziko, že sa nakazia listeriózou.

Potravinové bakteriálne ochorenia môžu spôsobiť predčasný pôrod, potrat alebo usmrtiť plod.


Autor: Natália Šepitková
Foto: Shutterstock.com