Tuniak vs sardinky: Ktoré ryby v oleji sú prospešnejšie pre zdravie?
31. 7. 2017, 20:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Omega-3 a omega-6
Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 chránia srdce a cievy a starajú sa aj o mozgové funkcie. V 100 g tuniaka (po scedení oleja) sa nachádza 453 miligramov omega-3 a 2 489 mg omega-6. Rovnaké množstvo sardiniek (takisto bez oleja) obsahuje 1 480 mg omega-3 a 3 544 mg omega-6. Prekvapivo víťazia sardinky.
STAV – 0 : 1
Vitamín B12
Tento vitamín, nazývaný aj kobalamín, je dôležitý pre krvotvorbu, imunitný, nervový aj srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v potravinách živočíšneho pôvodu — vmäse, rybách, pečeni, mlieku, vo vajciach. Kým zo 100 g tuniaka získate 2,2 mikrogramu tohto vitamínu (37 percent odporúčanej dennej dávky), z rovnakého množstva sardiniek až 8,9 mikrogramu (149 percent ODD). Opäť bod pre sardinky.
STAV – 0 : 2
Selén
Tento stopový prvok patrí medzi najdôležitejšie antioxidanty a jeho nízka hladina v tele môže prispieť k rozvoju vážnych ochorení. Výskumy ukázali, že ho máme v potrave veľmi málo, pretože pôda na našom území je chudobná na selén. V 100 g tuniaka sa nachádza 60 mikrogramov selénu (85 percent ODD), také isté množstvo sardiniek má 52,7 mikrogramu (75 percent ODD). Bod pre tuniaka.
STAV – 1 : 2
Top víťaz: SARDINKY
Tieto rybky patria medzi najhodnotnejšie pre vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Vitamíny B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B12 (kobalamín) potrebujete na správne fungovanie nervovej sústavy a na premenu potravy na energiu. Dodajú aj veľa vitamínu D, fosforu, draslíka, vápnika, selénu a železa. Navyše, pravidelná konzumácia potravín s vysokým obsahom mastných kyselín omega-3 zlepšuje pamäť i ostatné mozgové funkcie.
Môžete zinfarktovať z obyčajného pečiva? Tu je dôkaz!
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock