Tvaroh vs cottage syr: Ktorý čerstvý syr ponúka viac pre vaše zdravie?
26. 7. 2017, 15:00

Bielkoviny
Bielkoviny
Čerstvé syry sú výborný zdroj bielkovín, keď jete málo mäsa, držíte redukčnú diétu alebo ste vegetariánka. Polotučný hrudkový tvaroh má v 100 g 18 g bielkovín, rovnaké množstvo syra cottage 12 g, preto- že obsahuje viac srvátky. Prvý bod pre tvaroh.
STAV – 1 : 0
Vápnik
Denne potrebujete 1 250 mg vápnika. Jeho nedostatok urýchľuje nástup osteoporózy najmä u žien v menopauze. Navyše, vysoká hladina vápnika v tele podporuje odbúravanie telesného tuku. Zo 100 g tvarohu získate 95 mg vápnika, zo 100 g syra cottage 62 mg vápnika. Opäť bod pre tvaroh.
STAV – 2 : 0
Soľ
Pomáha udržiavať optimálny krvný tlak i rovnováhu tekutín v tele. Nadmerné solenie však zadržiava v tele vodu, zvyšuje tlak aj riziko ochorení. Soľ sa nachádza aj tam, kde by ste ju vôbec nečakali, preto dbajte na to, aby ste neprekračovali maximum — 5-6 g denne. V 100 g tvarohu je 0,08 g soli, v 100 g syra cottage až 1,2 g soli. Bod pre tvaroh.
STAV – 3 : 0
Top víťaz: Tvaroh
Je zdravý a výživný. Môžete ho jesť kedykoľvek a akokoľvek – neochutený, slaný, sladký, na studeno i tepelne upravený. Obsahom bielkovín konkuruje mäsu. Biologická hodnota mliečnych bielkovín patrí medzi najvyššie, pretože obsahujú vyváženú zmes všetkých aminokyselín. Aj pri chudnutí je však lepšie siahnuť po polotučnom, lebo pri zbavení všetkého tuku tvaroh stratí niektoré vitamíny rozpustné v tuku, ako je vitamín A.
Super nápady na perfektný piknik a grilovačku
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock