Reklama

Údená ryba: Prospieva nám v tejto forme?

Reklama

Aj vy dumáte nad tým, čo vo vašom tele vystrája vaša obľúbená údená ryba a či vám aj v takejto forme prospieva? Odpoveď je viacznačná, ale viacej príčin smeruje ku – nie.



Zdravé ryby, nezdravá úprava

Ryby sú dôležitou potravinou v období chudnutia i zdravého stravovania vôbec – pre podiel bielkovín a nenasýtených mastných kyselín aktívne pôsobiacich ako prevencia. V rámci mies majú niektoré z nich majú najnižší obsah tukov a zároveň dodávajú vysoký podiel energie.

Chudnutie s teplou vodou: Poznáte ho?

Veľmi však záleží na ich druhu, čerstvosti a spôsobe ich úpravy. Ak je to čo i len trochu možné, mali by sme rybky kupovať z lovu a nie z chovu, v ktorom riskujeme rôzne pridané rast podporujúce látky, podobne ako v inej živočíšnej výrobe. Najmenej tuku majú a najzdravšie teda sú – čerstvý tuniak, aljašská treska či krab. Samozrejme bez nálevu a vo vlastnej šťave bez pridaného oleja.

Údenie nie
Ak máte radi dobre vyúdenú a voňavú rybku, vedzte, že práve ste zdravý pokrm premenili na výživový prehrešok. Pri úprave na ohni a v dyme častice vytvárajú karcinogénne látky, ktoré vstupujú do mäsa. Viac sa to týka najmä doma údených potravín.

Údenie je síce vraj menej rizikové ako grilovanie, ale zdravé nie je. Veľkým mínusom je aj množstvo pridávaných solí, ktoré rybu odvodňujú a samozrejme aj jej konzumenta. Tukov má oproti jej surovému druhu v priemere asi o tretinu viac.

Chutí skvele
Údená ryba má, samozrejme, aj pozitíva a tie sa týkajú najmä chuti. Zatiaľ čo pri iných typoch tepelnej úpravy sa chuť odmocňuje, údenie ju zachová a posilní, jej farba a vôňa z nej urobia výrazné a lahodné hlavné jedlo alebo ingredienciu prípravu iných – napríklad nátierok.

Ktorým zemiakom sa vyhýbať a prečo?

Údenie ju zároveň konzervuje, takže vydržia oveľa dlhšie a pri rovnakej chuti. Závisí aj od dymu, na akom sa pripravujú. Mal by pochádzať z tvrdšieho a čerstvého, no nie úplne mokrého dreva, najlepšie z listnatých stromov, pretože dym z ihličnatých viac potraviny špiní. Oheň by nemal celkom horieť, ale len tlieť. V rámci zdravého stravovania však údené ryby skúste obmedziť.

Autor: Mirka

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Aj vy túžite po zdravšom jedálničku a možno aj nejakých tých zhodených kilách? Je dobre, že začínate pri úprave stravy. Choďte na to postupne a prvým krokom môže byť zníženie tukov v strave. Otvorte si náš článok s tipmi, ako na to a už dnešný obed môže načať váš nový životný štýl.

Vyberáme pre vás niečo PLUS