Univerzálna TORTA: Nepotrebujete zložité cestá ani krémy
8. 3. 2019, 15:00

Vystačíte aj so základnými receptmi. A výsledok bude ohromujúci...
Tortový korpus
SUROVINY
100 g polohrubej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 100 g jemne kryštálového cukru, 100 g mäkkého masla, 3 vajcia
1. Do misy preosejte múku a kypriaci prášok. Pridajte zvyšok surovín a všetko miešajte elektrickým šľahačom najprv krátko na najnižšom stupni, potom asi 2 minúty na najvyššom stupni otáčok, až kým nevznikne hladké cesto.
2. Cesto nalejte do formy s priemerom 26 cm, ktorú ste vymazali tukom a vysypali múkou (prípadne ju vyložte papierom na pečenie). Uhlaďte povrch stierkou a dajte piecť do predhriatej rúry na 20 minút (elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná asi 160 °C a plynová stupeň 2 - 3). Korpus je dostatočne prepečený, ak špajdľu zapichnutú doprostred korpusu vytiahnete suchú.
3. Po upečení vyberte formu z rúry a nechajte asi 10 minút vychladnúť. Potom uvoľnite guľatým nožom okraj, formu roztvorte a korpus preložte na kuchynskú mriežku. Nechajte úplne vychladnúť.
Obmeny cesta
+ Na tmavé kakaové cesto pridajte navyše lyžicu kvalitného kakaového prášku, prípadne trochu nasekanej kvalitnej čokolády.
+ Do cesta môžete pridať mleté orechy, oriešky či mandle (nahraďte nimi časť múky).
+ K vajíčkam alebo k maslu môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový extrakt alebo iné arómy (mandľová, punčová, pomarančová a podobne) podľa toho, aký výsledok chcete dosiahnuť.
+ Máte náladu na farebnú tortu? Cesto zafarbite potravinárskym farbivom – najlepšie sú gélové farby, ktoré sa ľahko dávkujú.
Klasická piškóta
Pripravuje sa iba z vajíčok, cukru a z múky. Koľko dáte vajíčok, toľko lyžíc práškového cukru a rovnaký počet lyžíc hladkej múky. Šľahajte žĺtky s cukrom, na každé vajíčko pridajte lyžičku vody. Bielky vyšľahajte zvlášť, nezabudnite na štipku soli. Sneh pridajte do vyšľahaných žĺtkov po čiastkach, striedajte s múkou. Pečte krátko, aby ste cesto nevysušili. Pri viac ako dvoch poschodiach pečte každé zvlášť – napríklad na trojposchodovú tortu upečte 3 okrúhle piškóty, každú z 2 vajec.
VIDEO: Krok za krokom, ako si ozdobiť tortu
Báječný TIP!
Stavte na modernú vychytávku - „nahú“ tortu. Ide o jednoduchý korpus (piškótové či trené cesto) spojené šľahačkou, prípadne obyčajným maslovým krémom a ozdobené čerstvým ovocím. Žiadne čarovanie, len všetko naukladajte na seba a použite poctivé suroviny.
Základný maslový krém
Do misky dajte 230 g zmäknutého masla a šľahajte ho s 370 g práškového cukru. Keď sa prísady spoja, pomaly pridajte štipku soli, 2 lyžičky vanilkového extraktu a 2 lyžice šľahačkovej smotany. Dobre našľahajte.
Pudingová plnka
Stačí vyšľahať 250 g masla so 100 g práškového cukru. Uvarte polovičnú dávku pudingu podľa návodu s 1 balíčkom vanilínového cukru. Vychladnutý puding zašľahajte do maslovej hmoty. Ak sa vám takýto krém zdá stále príliš hutný, pridajte asi 100 g mäkkého odtučneného tvarohu.
Rýchla ovocná náplň
Na ozdobu piškótového koláča alebo tortového korpusu môžete použiť ovocie – čerstvé alebo z kompótu (dobre odkvapkané). Upečené cesto natrite 2 lyžicami marmelády, ozdobte ovocím a dajte do chladničky. Potom si pripravte 1 balíček tortového želé podľa návodu na obale, nalejte na ovocie a nechajte tuhnúť v chladničke 1 až 2 hodiny. Pri servírovaní ozdobte šľahačkou, kopčekom tvarohového krému alebo zmrzliny.
Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock.com