Upečené kura spoznáte aj takto!
5. 3. 2016, 6:00

Správne upečené kura je vizitka každého dobrého kuchára. Aj keď sa to zdá ľahké, vôbec to nie je taká hračka. Dôležité je, aby malo krásnu, zlatú kožu, no mäsko bolo jemné a vlhké, nespečené. Ako zistiť bez teplomera, že je kuriatko už hotové a vy môžete pripravovať prílohu?
Prepečené kura vám môže uschnúť, bude bez chuti. Keď ho dobre neuvaríte, môžu v ňom prežiť baktérie salmonelózy, čo je potenciálne vážna choroba. Pokiaľ nemáte k dispozícií teplomer, môžete sa spoľahnúť aj na vizuálne podnety.

Zdroj: loooby
roast chicken
Skúste občas prepichnúť mäso, pokiaľ ho pečiete v rúre, či z neho stále vyteká krv. Nemusí ísť o číru červenú krv, ale skôr slabú, ružovkastú tekutinu. Ak má stále šťavu, ďalej pečte. Medzi ďalšie testy patrí dotykový test. Vyrežte kúsok z kuraťa a vyskúšajte, či je aj jeho vnútro dostatočne horúce. Pritlačte si ho jemne o pery alebo o pokožku zápästia.
Ružové pri kosti
Ako ešte spoznáte nedopečené mäso? Že bude pri kosti ružové? Ani nie. Mladé, čerstvé mäso ešte obsahuje veľa hemoglobínu pozdĺž kosti. Je to úplne normálne a nie je na konzumáciu nebezpečné. Vždy však skontrolujte celé mäso, či nie je ešte gumovité.
Autor: Hana