Reklama

Väčšina z nás vôbec neovláda ako SPRÁVNE ZMRAZOVAŤ jedlo!

chladnicka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Málo ľudí vie, čo znamená pomenovanie "spálenie mrazom". Dôjde k nemu u potravín, ktoré boli ponechané v mrazničke dlhšie až stratili vlhkosť. Spálenie mrazom sa odzrkadlí na vzhľade potraviny, na jej zafarbení.

Tmavá farba
Môžete sledovať ako sa z červeného mäsa stane sivohnedé a kurča zase stmavne. Zafarbenie ukazuje, že mrazené potraviny utrpeli škody spôsobené dehydratáciou a oxidáciou. Cieľom zmrazenia potravín je uchovať ich výživovú hodnotu na dlhšiu dobu.

Správne zmrazovanie jedla môže pomôcť predísť rozmnožovaniu baktérií a mikroorganizmov a skazeniu potravín. Bezpečnosť pri mrazení hovorí, že jedlo, ktoré je trvalo skladované pri teplote 0 stupňov Celzia je považované za bezpečné, aj keď jeho kvalita môže utrpieť v závislosti na dĺžke pôsobenia chladiaceho zariadenia. Zmrazovanie surového mäsa a hydiny je účinnejšie, čo sa týka udržania jeho kvality, než odložiť ho uvarené.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rady & Tipy - Maslo

    Procesom varenia môže mäso a hydina stratiť vlhkosť
    To znamená, že varené potraviny, ktoré sú uložené v mrazničke, majú vyššiu šancu byť spálené. Určite by tam nemali byť uložené príliš dlho. Keď sú potraviny uložené v mrazničke, molekuly vody v nich začnú tvoriť ľadové kryštáliky. Jedlo sa zbavuje vody, molekuly sa presúvajú na najchladnejšie miesto v mrazničke.

    Patrí k nim zadná časť a boky. Stačí sa pozrieť, kde sa hromadí ľad. Čím dlhšie budete mať jedlo v mrazáku, tým viac molekúl sa transportuje z potravín do chladnejších častí mrazničky.Spálenie mrazom je konečný výsledok pre mrazené potraviny, ktoré stratili všetky molekuly vody. Hoci vzhľad potravín utrpel, v skutočnosti sú stále bezpečné na konzumáciu.

    Mnohí ľudia majú tendenciu vyhodiť celé balenie mrazených potravín, ak sa im na prvý pohľad zdajú inak sfarbené. Jedlu neveria, majú pocit, že sa pokazilo. Ale to nie je tento prípad. Často sa stáva, že sa spáli iba časť potravín, všetko závisí aj od obalu. Ak sa obávate, zbavte sa teda iba spálených častí, inak by ste v podstate jedli suché mäso.

    Spôsoby, ako zabrániť spáleniu mrazom
    Uistite sa, že jedlo je tesne uzavreté a zabalené. Použite uzatvárateľné plastové vrecká a dvakrát potraviny zabaľte, aby sa zabránilo úniku molekúl vody. Neskladujte potraviny v mrazničke dlhšiu dobu. Čím dlhšie zostane potravina v mrazničke, tým vyššie je riziko spálenia mrazom.

    Skontrolujte teplotu mrazničky a uistite sa, že je nastavená na 0 stupňov Celzia. Kolísanie teploty zvyšuje riziko spálenia mrazom. Vyhnite sa umiestneniu horúcich potravín priamo do mrazničky. To spôsobí zmenu teploty. Nenechávajte mrazničku otvorenú. Skladujte zmrazené potraviny vo vzduchotesných nádobách alebo použite vákuové balenie. Vyplňte plastové nádoby vodou a umiestnite ich do mrazničky, aby mala stabilnú teplotu.