Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Varíte džem? Bez týchto zásad ani nechyťte do ruky ovocie

Reklama

Hoci varenie džemu nie je žiadna veda, vyplatí sa dodržať niekoľko zásad.

1. Na prípravu džemu používajte veľké nádoby z antikora s dvojitým dnom. Nádoba musí byť dostatočne veľká, aby ovocná zmes zmiešaná s cukrom siahala len do polovice. Džem vždy pripravujte v nádobe bez pokrievky.

2. Nikdy nepracujte naraz s viac ako 1,5 kg ovocia! Na džem vyberajte dozreté ovocie, pretože má silnejšiu vôňu a menej vody. Nemalo by však byť prezreté, inak džem bude zbytočne obsahovať vodu.

3. Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.

4. Cukor, ktorý už obsahuje želírovaciu látku, zamiešajte do studenej ovocnej masy, inak by džem mohol príliš rýchlo zrôsolovatieť.

5. Presný čas varenia závisí od obsahu pektínu a od stupňa zrelosti ovocia. Akékoľvek ovocie treba variť aspoň 5 minút, ale nie dlhšie ako 10 minút. Prírodný pektín v želírovacom cukre totiž po 10 minútach varenia stratí účinok a džem by ostal tekutý. Skúška: lyžičku džemu kvapnite na studený tanierik. Ak stuhne, je hotový.

6. Poháre musia byť čisté, odmastené a nepoškodené. Pred použitím ich znova dobre opláchnite horúcou vodou, ale neutierajte ich, iba dajte odkvapkať na čistú utierku. Pred plnením postavte poháre na vlhký uterák, aby počas plnenia horúcim džemom nepopraskali.

7. Pena neznižuje kvalitu džemu, no ak vám prekáža z estetického hľadiska, pred plnením pohárov ju jednoducho odstráňte.

8. Okamžite po naplnení poháre na niekoľko minút obráťte hore dnom, aby viečko dobre chytilo. Chladnúť ich nechajte pomaly pod prikrývkou do druhého dňa otočené viečkom nahor

9. Ovocie kombinujte podľa vlastnej fantázie. Do menej výrazného pridajte aromatickejší druh alebo štipku mäty. Ak nemáte celé kilo z jedného druhu, jablkom nič nepokazíte, lebo sa hodí ku každému ovociu. Ovocné destiláty, likéry a koreniny, ako je škorica, vanilka či zázvor, používajte s mierou, pretože môžu preraziť chuť ovocia.

Báječná žena

Vyberáme pre vás niečo PLUS