Reklama

Varíte v hliníkovom riade? Hrozí vám...

Reklama

Hliníkový riad sa používal aj na Slovensku na varenie dlhú dobu, kým v roku 1960 nezistili, že je zdraviu škodlivý. Stal sa potenciálne nebezpečným, vzhľadom na vylúhovanie hliníka do potravín. Popularita hliníkových hrncov a panvíc bola založená predovšetkým na tom, že boli lacné a viedli veľmi efektívne teplo. Avšak, dnes už máme mnoho vhodných alternatív k hliníku ako je nerezová oceľ, porcelán či sklo.

Ako sa správa zdravý olej na panvici?

Cez krv do mozgu
Jed, ktorý sa môže uvoľňovať do potravín pri varení hliníka je hliník sám. Prečo je to problém? Veľké množstvo tohto prvku sa našlo v mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou, čo dokazuje, že hliník môže prechádza cez krv do mozgu. Okrem riadu, cez ktorý sa môže do nás hliník dostať, môžeme ho vstrebať z prírody. Vyskytuje sa v pôde, kde ho môžu absorbovať produkty v nej pestované.

Okrem toho sa hliník pridáva do spotrebného tovaru, dokonca do liekov na hemoroidy alebo dezodorantov, tavených syrov, zubných pást a pod. Je nemožné žiť úplne bez hliníka. Telo nemá z hliníka žiadne výhody a snaží sa ho zbavovať. Vo veľkom množstve je však škodlivý.

Ak varíte v hliníkovom hrnci moc kyslé alebo veľmi zásadité jedlo, dochádza k jeho vylúhovaniu. K najväčšej extrakcii príde, keď sa varí napr. kyslá paradajková omáčka, citrónová šťava, pomaranče alebo ocot. V prípade paradajkovej omáčky sa našlo až 6 mg hliníka na 100 g porcie. To je približne 10 percent z množstva, ktoré človek príjme za deň.

Tvrdé následky
Až 99 percent hliníka vylúčime obličkami, s výnimkou pacientov so zlyhaním obličiek, čo spôsobuje dialyzačnú demenciu. Okrem toho, dialyzovaní pacienti často trpia anémiou a špecifickou formou metabolického ochorenia kostí, a to aj kvôli zadržiavaniu hliníka.

Hliník je na zozname častých a škodlivých toxínov, bol jasne identifikovaný ako jed na ľudský nervový, imunitný a genetický systém. Okrem skla či nerezovej ocele, existujú moderné smaltované riady, kde je eloxovaný hliník, ktorý by sa nemal vylučovať. Snažte sa starého hliníkového riadu zbaviť a nevariť v ňom už vôbec.

Autor: Carolin

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Vymeňte svoj starý riad a vymeňte aj svoje staré stravovacie návyky. Zima je už preč a telo žiada očistu a mierne odľahčenie. Poradíme vám, ako sa nakopnúť do zdravšieho jarného jedenia.