Reklama

Vianočné menu: Prečo by nemali chýbať s rybkou aj ikry?

Reklama

Rybie ikry sa väčšinou podávajú v sushi reštauráciách. Vychutnávať si ich slanú chuť však môžete aj doma a pokojne aj počas Vianoc. Nemusíte sa obmedzovať iba na chuť kapra alebo rybacích filet. Kaviár má jedinečnú textúru a množstvo živín, vrátane vitamínu B-12 a omega-3 mastných kyselín.

Avšak, rovnako ako všetky dobré veci, aj kaviár by sa mal konzumovať s mierou, pretože má vysoký obsah sodíka a cholesterolu. Rybie ikry poznáme v rôznych veľkostiach, tvaroch a farieb. Veľmi chutný kaviár pochádza z jeseterov, čo je druh rýb, ktoré plávajú po celom svete, ale najmä v Kaspickom mori a na Urale.

Poradňa zdravej výživy: Kliknite SEM

Kalórie, tuky, bielkoviny a sacharidy
30 g divokého lososového kaviáru obsahuje 70 kalórií, 4 g tuku, 9 gramov bielkovín a 2,5 gramov sacharidov. Nasýtených mastných kyselín obsahuje 1 gram z celkového obsahu tuku, zvyšok pochádza zo zdravých polynenasýtených mastných kyselín. Ikry čierne majú podobný nutričný profil, s 74 kalóriami, 5 gramami tuku, 7 gramov bielkovín a jedným gramom sacharidov na 30 g porciu.

Rybie ikry sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a sú tiež bohatým zdrojom vitamínu B-12. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre správnu funkciu mozgu a pre zdravie srdca a pomáhajú znižovať zápal v tele, ktorý môže viesť k chronickým ochoreniam. Vitamín B-12 nám posilňuje mozog, tiež pomáha telu metabolizovať potraviny na energiu. 30g obsahuje 1 mg celkových omega-3 kyselín, 15,8 mikrogramov B-12, čo je neuveriteľných 263 percent dennej hodnoty.

Stačí šupku dobre poumývať a máte vystarané?

Sodík a cholesterol

Rovnako ako hydinové vajcia, rybie ikry majú tiež vysoký obsah cholesterolu. 30g porcia čierneho kaviáru obsahuje 165 miligramov cholesterolu. To je viac ako polovica denného limitu, 300 miligramov je odporúčaných pre zdravie dospelých. Strava s vysokým obsahom cholesterolu zvyšuje riziko srdcových chorôb. Obsahuje aj veľa sodíka. Spotreba príliš veľa sodíka (viac ako 2300 mg za deň je denný limit) vedie k zvýšenému riziku vysokého krvného tlaku, mŕtvice a srdcových ochorení.

Autor: Hana