Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Viete, aký bochník je najzdravší?

Reklama

V súčasnosti sa vyrába toľko rôznych druhov chleba, že niekedy až bezradne krútime hlavou pred regálmi obchodov, pretože nevieme, aký chlieb si vlastne vybrať. Tmavý či biely? Ražný, viaczrnný či rascový? Chlieb sa najčastejšie vyrába z cesta pšeničnej múky, ktoré je kultivované droždím, umožňujúcim kysnutie cesta, nakoniec sa vloží do pece a upečie sa do zlatista.

Takisto sa pripravuje z jačmennej alebo kukuričnej múky, zvyčajne ale vždy v kombinácii s pšeničnou múkou. Niektoré druhy chleba obsahujú aj korenie, napríklad rascové semeno a zrná ako sezam alebo mak, ktoré slúžia nielen ako dochucovadlá, ale aj ako dekoračné prvky. Je zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok. Odrody pšenice sa vyznačujú vysokou koncentráciou selénu, ktorý priaznivo posilňuje imunitný systém.

Zrno obsahuje skoro všetky výživné látky potrebné pre život. A to uhľohydráty, 7 až 12 percent bielkovín, 2 až 7 percent tukov s vysokým podielom životne dôležitých kyselín, vitamíny, predovšetkým B1 a E a minerálne látky, napríklad železo. Prínosom je zo zdravotného hľadiska v chlebe zastúpená žitná múka, ktorá je bohatá na minerálne látky a vlákninu. Chlieb si môžete dať len tak, so štipkou soli či korenia alebo si ho dochutiť okrem klasického masla maslom arašidovým, či dokonca orechovým.

Veľmi obľúbené sú aj sladké nátierky napríklad džemy, marmelády alebo med. Obložený chlebík ľahko pripravíte podľa vašich jedinečných prianí. Sendvič s plátkami šunky, syra, šalátu alebo iných pochutín je chutnou desiatou aj pre tých najmenších. Hotový chlieb môžete upravovať ďalej mnohými spôsobmi, napríklad toastovaním alebo zapekaním v rúre. Čo sa týka vzhľadu, bochník by mal byť rovnomerne sformovaný.

Kôrka by mala byť čistá, hladká alebo narezaná, prípadne lesklá alebo pomúčená, celistvá alebo s povrchovou úpravou, bez zreteľne obnaženej striedky. Praskliny, ktoré nie sú z dôvodov povrchovej úpravy, môžu byť najviac do jednej tretiny priemeru alebo dĺžky chleba. Striedka by mala byť dobre prepečená, pórovitá, pružná podľa druhu, farby zodpovedajúcej receptúry jednotlivých druhov chleba a neoddeľujúca sa od kôrky.

Čerstvosť sa dá poznať najmä podľa pružnosti striedky, ktorá sa po stlačení pri čerstvom, dobre prepečenom chlebe ihneď vracia do pôvodného stavu. Dnes je v móde kupovať chlieb tmavý a pekárne nám ho ponúkajú hneď niekoľko druhov, balených aj nebalených, krájaných či nekrájaných. Odrazu neviete, ktorý si vybrať. Pozor však, odborníci radia, že z hľadiska priaznivých účinkov na zdravie má zmysel jesť celozrnný chlieb, pričom tmavá farba vôbec nie je jeho hlavným znakom. A to je už s výberom ťažšie.

Nájdete chleby viaczrnné, na pohľad zrnité, obohatené o rôzne semienka a zrniečka, ale skutočne celozrnný chlieb by mal byť upečený z celozrnnej múky. Na etikete by to malo byť aj napísané, čiže v jeho zložení by ste mali nájsť okrem pšeničnej aj celozrnnú múku. Inak ide o chlieb upečený z bielej múky a zafarbený buď praženou ražou, karamelom alebo syntetickými farbivami, nech by sa vám zdal akokoľvek tmavý. Nevšímajte si teda farbu, ale štruktúru chleba. Ak je striedka rovnomerne hnedá a sem-tam vidíte nejaké semienka, ide zrejme o prifarbený chlieb upečený z bielej múky, do ktorej primiešali za hrsť slnečnice, ľanu či sezamu, prípadne ich zmesi.

Celozrnná múka nie je hnedá, nájdeme v nej tmavšie otruby a svetlejšie vnútro zrnka, preto aj striedka celozrnného chleba či pečiva je viacfarebná. Keď si odložíte kúsok naozaj celozrnného chleba, približne po štyroch dňoch by sa vám mal v prstoch rozmrviť, zatiaľ čo biely chlieb bude tvrdší a dá sa lámať.

Ak sa niekedy prejete chleba, určite je ním biely chlieb. V takýchto prípadoch nabudúce uprednostnite radšej čerstvý celozrnný chlieb, vďaka vysokému obsahu vlákniny sa vaše črevá dôkladne vyprázdnia.

Chutné pokrmy zo starého chleba?
Presne tak. Zo starého chleba sa dajú pripraviť výborné pokrmy. Staršie pečivo môžete dochutiť bylinkami, sezamovými zrniečkami, makom, rascou alebo syrom a zapiecť v rúre ako hrianku, alebo si spravte teplé raňajky a obaľte ho vo vajíčku, do ktorého pridáte trochu nastrúhaného syra. Po vyprážaní chlieb ešte dochuťte pikantným kečupom, nakrájanou cibuľkou alebo feferónkami. Keď je veľmi suchý, môže¬me krajčeky navlhčiť mliekom a až potom vyprážať. Ak ho postrúhate, môžete ho použiť do polievky, na chlebový nákyp alebo aj ako náhradu müsli.

Autor: Kely

Vyberáme pre vás niečo PLUS