Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Viete o liečivej sile sedmokrások? Jesť ich môžete aj čerstvé!

Už ste si nazbierali sedmokrásky?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Sedmokrásky oživujú drobnými kvietkami jarné trávniky. Málokto však vie, že ich kvety a listy sú jedlé, dokonca výnimočne zdravé. Radí magazín ZDRAVIE.

Nenápadná sedmokráska vyniká svojou mocou. Má jemne korenistú chuť a vďaka kombinácii trieslovín, horčín, minerálnych látok i vitamínu C je zdravou bylinkou. Môžete ich jesť čerstvé priamo na lúke, pridať do šalátov a polievok, alebo nasypať na chlieb s maslom. Do šalátov pokojne nazbierajte aj listy, a kvety použite hlavne na ozdobu.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Babské rady na zníženie cukru v krvi. Pomôže jablčný ocot, ale i TOTO

    Liečivá sila

    Už v minulosti sa sedmokrásky využívali na liečenie bronchitídy, na čistenie krvi a pri ošetrovaní kožných chorôb. Pôsobia protizápalovo a proti bolesti, pomôžu toež utíšiť kašeľ a tiež podporuje vykašliavanie, trávenie, pomáhajú aj pri nadmernom zadržiavaní vody a opuchoch.

    Tieto krásne kvietky pôsobia proti jarnej únave, pomáhajú pri problémoch močových ciest a obličiek, podporujú činnosť pečene a žlčníka. Využívajú sa aj na najrôznejšie očné problémy. Uľavia od bolesti po hmyzom uštipnutí. Šťavou z čerstvého listu stačí potrieť miesto bodnutia, pomôže aj obklad z listov.

    Zdroj: Shutterstock

    Robíte si čaj zo sedmokrásky?

    TIP: Pripravte si čaj

    Sedmokrásky zbierajte, až keď sú kvety plne otvorené. Môžete si z nich pripraviť čaj, ktorý mierni kašeľ a prečisťuje organizmus. Jednu lyžičku čerstvých kvetov a listov zalejte štvrť litrom vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Preceďte a pite niekoľkokrát denne. Čaj môžete tiež osladiť medom. 

    Ak chcete silnejšiu medicínu, pripravte sirup od kašľu. Dve šálky sedmokráskových kvetov, pukov a listov naložte do jeden a pol šálky trstinového cukru a nechajte pôsobiť cez noc. Vylúhovanú tekutinu ráno zlejte a uložte v uzavretej fľaštičke do chladničky. Takto pripravený sirup vydrží až dva roky a proti kašľu sa užíva 3x denne po čajovej lyžičke.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS