Spoznať kvalitný čaj nie je nič náročné. Naozaj sa to dá na prvý pohľad. „Sypaný čaj je vždy kvalitnejší než čaj v nálevových vrecúškach. Tie zvyčajne obsahujú príliš malé a príliš vysušené časti čajových lístkov, kvetov alebo bylín, takže sa z nich nemôžu uvoľniť dobré látky, napríklad oleje, ktoré sú inak v čaji obsiahnuté. Navyše sa v úzkych vreckách nemôžu ingrediencie naplno rozpínať. Kvalitný sypaný čaj v pyramídkach však takú možnosť má,“ dáva prvú dobrú radu Mariana Veselá z čajovej spoločnosti.
Čím väčšie sú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený, tým vyššia záruka, že ide o kvalitu, a vyššia šanca, že bude chutiť naozaj výborne. Ďalším znakom, že čaj je kvalitný, je zoznam jeho zložiek na obale. „Keď si k nemu privoniate, mali by ste ich tam skutočne cítiť. Napríklad lístky jahody, černice, ibištek, levanduľu, ananás...“ pokračuje Mariana Veselá.
Úžitok ako odmena
Užívanie si blahodarných účinkov čaju je odmenou pre tých, ktorým sa nelení a namiesto jednoduchého zaliatia vrecúška s čajom horúcou vodou si dokážu nájsť minútku navyše na rituál, ktorým je správna príprava naozajstného čaju. „Potrebujete vodu zohriatu na správnu teplotu, sitko alebo čajovú kanvicu, teplomer a, samozrejme, kvalitný čaj. Potom už len vedieť, ako dlho sa ten-ktorý druh lúhuje a výsledkom je nápoj, ktorý výborne chutí a ktorý má ďalšie dobré účinky,“ hovorí Mariana Veselá.