Viete správne jesť granátové jablko?
3. 12. 2013, 5:30 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:53)

Priemerné granátové jablko obsahuje pár sto šťavnatých semien, ktoré sú zapuzdrené v bielej dužine. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny, vitamínov a fytochemikálií, ktoré môžu podporovať zdravie srdca a pomáhajú predchádzať rakovine.
Semená majú iba 83 kalórií a 4 g vlákniny na 100 g porciu. 100 g dávka je ekvivalentná asi 3/4 šálky. Pre optimálne zdravie (2000 kalórií denne), by sme mali konzumovať 2 šálky ovocia a 2 ½ šálky zeleniny za deň. Semená granátového jablka môžu znižovať riziko vzniku chronických ochorení a pomáhajú aj pri regulácii telesnej hmotnosti.
Poskytuje vitamíny C a K
Semená granátového jablka sú dobrým zdrojom dvoch dôležitých vitamínov, C a K. 100 g porcie jedlých semien obsahuje 10,2 mg vitamínu C, alebo 17 percent odporúčanej dennej dávky. Poskytujú o niečo viac ako 16 mikrogramov vitamínu K, alebo 20 percent dennej dávky.
Vitamín C pomáha imunitného systému, pri hojení rán, udržuje zdravé ďasná a vyrába kolagén a elastín. Vitamín C tiež zvyšuje vstrebávanie železa. Vitamín K je dôležitý pre udržanie silných a zdravých kostí, ako aj na správne zrážanie krvi.
Môže zabrániť rakovine
Semená granátového jablka, rovnako ako iné druhy ovocia a zeleniny, sú bohaté na fytochemikálie, ktoré sú prospešné látky nachádzajúce sa v nepatrnom množstve v rastlinných potravinách. Skupina fytochemikálii v semenách granátového jablka sa nazývajú polyfenoly.
Špecifické polyfenoly, ako sú triesloviny pomáhajú zdraviu srdca a sú prínosom aj v boji proti rakovine. Ako silné antioxidanty môžu polyfenoly zlepšiť zdravie buniek, indukujú bunkovú smrť napadnutého tkaniva a zabraňujú rastu nádoru. Čerstvé granátové jablká sú šťavnaté a chutné, ale môže byť ťažké ich jesť. Ovocie prežíva dlhú dobu pri izbovej teplote, keď sa drží mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.
Ako si ho vychutnať a netrápiť sa pri čistení?
Rozrežte ho na polovicu. Naplňte misku s vodou a položte do nej obed časti. Nechajte granátové jablko krátko „posedieť“ vo vode. Použite prsty na oddelenie šťavnatých vačkov od šupky. Zlikvidujte šupku a zbavte semienka vody. Jedzte semená také, aké sú, môžete ich dať do ovocného šalátu, jogurtu alebo použiť ako dezert.
Varte s nami každý deň až do Vianoc!
Najobľúbenejšie recepty na prípravu vianočných pochúťok, vianočné recepty, sladkosti a dezerty, polievky či vianočné rybičky. Dnes si vyskúšajte:
Orechové hviezdičky
Cesto zmiesime, rozvaľkáme, vykrajujeme hviezdičky, dáme na vymastený plech a upečieme. Upečené hviezdičky obaľujeme v práškovom cukre zamiešanom s vanilkovým cukrom... Celú prípravu s receptom a zložkami nájdete TU.
Autor: Karin