1. kolo: Pyridoxín
Vitamín B6 je dôležitý najmä v zimných mesiacoch, pretože sa stará o pokožku a pomáha pri depresiách, spolu s horčíkom zmierňuje únavu, nervozitu, svalové kŕče a stres, pomáha vzchopiť sa pri pocite celkového vyčerpania. Nedostatok pyridoxínu býva príčinou ekzémov, vypadávania vlasov i zhoršovania pamäti. Ženy potrebujú denne 1,3 mg vitamínu B6, po 50. roku života 1,5 mg. V 100 g vlašských orechov je 0,54 mg pyridoxínu, v 100 g pekanových 0,21 mg. Bod pre vlašské orechy.
Stav - 1 : 0

Pekanové orechy
Zdroj: shutterstock

2. kolo: Vitamín E
Najdôležitejší antioxidant v tele, je rozpustný v tuku. Posilňuje imunitu, spomaľuje starnutie pokožky, pomáha odvádzať škodlivé látky, zlepšuje reakciu na stresové podnety. Vitamín E sa zúčastňuje aj na trávení, chráni pred anémiou a zabraňuje nadmernému zrážaniu krvi. Jeho účinok zosilňuje vitamín C a selén. Odporúčaná denná dávka je 10 mg, pri vysokej fyzickej aktivite, fajčení a niektorých ochoreniach viac. V 100 g vlašských orechov sa nachádza 20,83 mg vitamínu E, v 100 g pekanových 24,44 mg. Bod pre pekanové orechy.
Stav - 1 :1

3. kolo: Horčík
Magnézium je minerálna látka, ktorá je nenahraditeľná pre množstvo telesných funkcií. Zjednodušene sa dá povedať, že horčík potrebuje každá bunka. Aktivuje vyše 300 enzýmov, zodpovedá za sťahy srdca, mierne rozširuje cievy a reguluje krvný tlak, pomáha pri fyzickej a psychickej záťaži, zabraňuje svalovým kŕčom i nadmernému ukladaniu vápnika v tele, napríklad vo forme obličkových kameňov. Odporúčaná denná dávka je 300 mg. V 100 g vlašských orechov sa je 158 mg horčíka, v 100 g pekanových orechov 121 mg. Bod pre vlašské orechy.
Stav - 2 : 1

Vlašské orechy
Zdroj: shutterstock

Víťaz: Vlašské orechy
Medzi orechmi naozaj nemajú konkurenciu. Naznačuje to aj tvar jadierok, ktoré nápadne pripomínajú ľudský mozog. Vo vlašských orechoch sa nachádza veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín omega-3, 25 g dodá až 90 percent ich dennej potreby. Obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, celé spektrum minerálnych látok a vitamínov a silné rastlinné antioxidanty – polyfenoly, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Antioxidačná sila vlašských orechov patrí medzi najvyššie – 13 541 mikromolov TE/100 g, preto denne stačí zjesť 6 a 7 orechov.