Všetci nás klamú, jedlo z plechovky zabíja
17. 4. 2011, 5:00

Vo väčšine domácností by sme asi našli nejaké to konzervované jedlo. Či už zavárané ovocie v konzerve, sardinky, paštétu, paradajkový pretlak a podobné produkty. Konzervy sú praktické – na rýchle varenie alebo na cesty a dovolenky. No zamysleli ste sa niekedy nad tým, či „plechovkové“ jedlo nemôže uškodiť vášmu zdraviu?
Nie je nad čerstvé jedlo
Konzervované jedlo má poriadne dlhú trvanlivosť. Len tak ľahko sa nepokazí. No jedlo z plechovky má veľmi ďaleko od čerstvého jedla. Pri konzervovaní sa totiž používajú extrémne teploty, aby došlo k zničeniu všetkých potenciálnych mikroorganizmov a aby obsah plechovky vydržal dlhé roky konzumovateľný.
Pri týchto vysokých teplotách tiež dochádza k zničeniu mnohých (ak nie väčšiny) vitamínov, minerálov a enzýmov, pričom straty narastajú priamoúmerne s dĺžkou skladovania konzervy (čím viac rokov budete konzervu skladovať, tým menej bude obsahovať vitamínov, minerálov a enzýmov).
Riziká
Lenže nejde len o „čerstvosť“ jedla z konzervy. Aby tento konzervovaný pokrm dlho vydržal, sú k nemu často pridávané rôzne chemické konzervačné látky (prečítali ste si niekedy zloženie takej obyčajnej „bravčovej“ konzervy?). Mnohé z týchto prídavných látok sú pre zdravie nebezpečné.
A skrýva sa tu ďalšie riziko, ktorým je samotná plechovka. Stále sa vedú dohady o tom, či a do akej miery sa látky z vnútra konzervy môžu uvoľňovať do jedla. Reč je najmä o látke zvanej bisfenol A (skratka BPA, ktorá sa nachádza na vnútornej strane mnohých konzerv ako ochrana pred stykom jedla so samotným kovom konzervy).
Bisfenol A je spájaný s poruchami reprodukčného systému, s ochoreniami srdca, cukrovkou ale aj s rakovinou. Pritom údaj o prítomnosti tejto látky nenájdete na obale konzervy. Ak sa chcete tomuto riziku vyhnúť, jediné riešenie bude nekupovať a nekonzumovať konzervované jedlá.
Pozor aj na deti!
Konzervované jedlá môžu teda ohroziť naše zdravie. O to viac je zrejmé, že by mohli uškodiť citlivému detskému organizmu. Pritom už aj niektoré malé bábätká prichádzajú do styku s konzervami. Pýtate sa, ako je to možné! Jednoducho preto, že niektoré dojčenské mlieka sú balené v kovových plechovkách. Je istejšie sa takýmto druhom mliečnych formúl vyhnúť.
Bisfenol A sa dlho používal aj pri výrobe niektorých plastových detských fliaš, no v tomto smere bolo jeho používanie zakázané práve kvôli zdravotnému riziku. V konzervách a niektorých plastoch však prítomný je stále. Ak chceme seba i naše deti chrániť, urobíme dobre, ak jedlá z plechoviek prestaneme konzumovať. Platí to nielen o jedlách ale tiež o rôznych nápojoch v plechovkách.
Autor: Mária