Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vývar ako od babičky: Horúci, voňavý a plný chuti...

Reklama

S našimi radami zvládnete pripraviť hneď niekoľko druhov skvelých polievok.  



Mäsový
Hovädzie kosti alebo mix (bravčové, hydinové, králičie) zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Pozbierajte penu a pridajte kúsok hovädzieho mäsa (nemusí byť), petržlenovú a zelerovú vňať, čierne korenie a bobkový list. Dolejte podľa potreby vodou, osoľte a varte na miernom ohni aspoň 3 hodiny. V priebehu varenia môžete podľa chuti pridať koreňovú zeleninu a variť spolu s mäsom. Zeleniny však nesmie byť veľa, aby neprebila chuť mäsa.

TIP
Hovädzie kosti môžete dať najprv upiecť do rúry na 40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Tmavohnedé kosti aj s tukom dajte do hrnca, zalejte studenou vodou a pripravujte ďalej. Vývar bude skutočne silný a veľmi chutný, aj keď by ste k nemu už nedali žiadne mäso.

Zeleninový
Mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb očistite. Na oleji osmažte najprv mrkvu (dodá farbu), potom zalejte vodou. Pridajte ostatnú zeleninu, bielu časť póru, kúsok hlávkovej kapusty (kelu), prípadne inú zeleninu podľa chuti. Osoľte, pridajte celé čierne a nové korenie, bylinky a podobne. Zalejte vodou a varte na miernom ohni asi hodinu a pol. Tesne pred dokončením varenia pridajte nasekanú petržlenovú a zelerovú vňať a zelenú časť póru. Po dovarení sceďte.

Kytica do polievky

Viete, čo je bouquet garni? Tento francúzsky vynález je vlastne zväzok ľubovoľných byliniek a vňatí, ktorý sa varí s jedlom a potom pohodlne vyberie. Do polievky ako stvorený, možno ho už aj používate.

Hydinový

Sliepku (stačí polovica), kurací trup alebo drobky (kuracie, morčacie, husacie či kačacie) dajte do veľkého hrnca spolu s celou očistenou koreňovou zeleninou a s vňaťami. Pridajte soľ, zalejte studenou vodou, aby bol obsah hrnca zakrytý, a dajte variť. Tesne pred zovretím vody znížte teplotu a pomaly varte dve-tri hodiny, celú sliepku 4 hodiny. Vždy sceďte cez sitko. Zeleninu a mäso uchovávajte a podávajte zvlášť. Tak sa polievka nepokazí.

Čím ho ešte vylepšíte?
1. Šafranom – ak nemáte, farbu dodá aj štipka kurkumy.
2. Zázvorom – čerstvý (kúsok v celku) alebo sušený (vyzerá ako parôžtek).
3. Čili papričkou – čerstvú povarte a vyberte, ale môžete dať aj sušenú alebo vločky.
4. Cibuľou – pridajte dobre umytú celú cibuľu aj so šupou, dodá extra farbu aj chuť.
5. Cesnakom – dajte ho povariť vcelku alebo pretlačený pridajte do hotového vývaru (až do taniera).

Chutná aj bez tuku
Vývar z kostí alebo drobov je dosť mastný. Prebytočný tuk môžete pozbierať z povrchu polievky lyžicou a papierovou utierkou. Alebo dajte scedený vývar do chladničky. Tuk na povrchu stuhne a budete ho môcť ľahko odstrániť takmer bez zvyšku.

Pozor na bielkoviny
Komu škodia (dna, problémy so srdcom, s obličkami), nemal by jesť mäsové vývary alebo by mal z nich dostať bielkoviny preč. Dá sa to tak, že zalejete mäso a kosti studenou vodou, a povaríte ich, kým nepustia „šuminy“. Vodu vylejete, kosti opláchnete, znova zalejete vodou a varíte ako zvyčajne. Ak by sa ešte tvorila pena, veľmi poctivo ju zbierajte.

Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS