Zabudnite už na čipsy: Spoznajte zdravšie varianty slaných snackov
28. 1. 2019, 23:00

Nie nadarmo sa hovorí, že nezdravé veci sú tie najchutnejšie.
V prípade zemiakových lupienkov to platí na sto percent.
Lákajú, chutia aj voňajú, no nášmu telu nerobia takmer žiadny osoh. V dnešnej dobe zdravého stravovania sú dokonca považované za nepriateľov štíhlej línie. Prečo to tak je?
Čipsy ako pomsta
Tzv. chipsy sú jedným z najpopulárnejších snackov na svete. Vznikli síce náhodou, ale od toho momentu sa medzi ľuďmi uchytili natoľko, že ich dostať v neobmedzenom množstve, rôznych príchutiach i podobách. Počiatok čipsov sa datuje ku koncu 19. storočia, kedy jeden nahnevaný kuchár chcel vytrestať zákazníka.
Keďže neustále vracal svoje smažené zemiaky do kuchyne so sťažnosťou „priveľmi navlhnuté", kuchár to zobral do svojich rúk. Zemiaky nakrájal najtenšie, ako vedel a nechal ich usmažiť až do úplne chrumkavej podoby. Po vode, na ktorú sa zákazník sťažoval, neostalo ani stopy a na svete boli prvé čipsy. Čo sa stalo? Pomsta sa nekonala - lupienky zachutili natoľko, že sa stali hitom reštaurácie.
Američania a ich čipsy
Tento objav sa udial - ako inak - v Amerike a v tejto krajine sú aj najstaršie veľkovýrobne zemiakových lupienkov na svete. Najpredávanejšími čipsami vo svete sú práve tie americké a marketingové štatistiky prezrádzajú, že každoročne sa počet predaných balíkov pohybuje nad číslom 50 miliónov. Tomu sa už hovorí slušná spotreba a ak by sme mali byť ešte úprimnejší, tak povieme, že až priveľká.
Chutné, ale nezdravé
O zemiakových čipoch je však známe, že nie sú žiadnou superzdravou výhrou. Neustále sa na ne ukazuje ako na nepriateľov zdravého stravovania a dôkazov je hneď niekoľko.
Príprava: Zemiakové lupienky sa vyrábajú smažením v oleji, ide takpovediac o presmažovanie. Nasávajú tuk do svojho vnútra a naberajú obrovské množstvo energie. Touto úpravou stráca zemiak akékoľvek pozitívne vlastnosti a ostáva len zoškvarený chrumkavý základ plus tuk.
Olej: Nebezpečenstvo číha aj v tom, že človek nikdy nevie, v akom oleji sa zemiaky „váľali". Ak ide o použitý a prepálený olej, v čipsoch sa okrem vysokej energie nachádzajú aj škodlivé látky. A verte, že mnohí výrobcovia pravdu nepovedia...
Tuk a sacharidy: Najväčší podiel zloženia zemiakových lupienkov zastáva dvojica tuk a sacharidy. Dve zložky potravy, ktoré si v záujme zdravia a štíhlej línie treba kontrolovať. Asi netreba dodávať, že v čipoch nájdeme zväčša ich horšie varianty.
Dochucovanie: Lupienky by neboli lupienkami, ak by neboli poriadne dochutené. Soľ je základom, k tomu pridajte aj konzervačné prísady, aby nám táto potravina dostatočne dlho vydržala.
Choroby: Nadmerná konzumácia zemiakových lupienkov sa označuje ako útok na vlastné zdravie. Okrem obezity riskujete aj cukrovku 2. typu či cievne ochorenia. Nič lákavé...
Zdravšie varianty slaností
Ak si dáte pár lupienkov raz za čas, ničoho sa netreba obávať. Vedci však varujú, že ak ich budete jesť každý jeden deň, vášmu telu robíte takú službu, ako keby ste vypili 5 litrov oleja za rok. Kvôli týmto hrozbám začali vznikať zdravšie varianty zemiakovej slanosti - robené v olivovom oleji, pražené nasucho či bez soli.
Ešte lepšie však urobíte, ak siahnete po niečom celkom inom a smaženým pochúťkam dáte zbohom. Túžbu po slanom vedia zahnať kvalitné syry, šunka alebo grilovaná zelenina. Skúste to s nimi, pretože čipsy - to je energetická bomba, ktorá vie veľmi rýchlo vybuchnúť!
Autor: bb
Foto: Shutterstock