Reklama

Záhady, ktoré v sebe ukrýva jedno vajíčko

vajcia
Reklama

Vajcia nájdeme zrejme v každej domácnosti uskladnené obyčajne v chladničke. Sú hnedé, biele, malé, veľké, čerstvé, uvarené, celé aj prasknuté. Vajíčku sa dáva za vinu zvýšený cholesterol, srdcovo-cievne choroby.



Ako dlho môže ostať uvarené vajce, kým nezačne páchnuť aj chladené? Na tieto a ďalšie otázky sme sa rozhodli vám dnes odpovedať v rozsiahlom článku o vajíčkach. Budete milo prekvapení, aké úžasne zdravé a všestranné vajcia sú.

Tromfne llimetka účinky citrónu?

1. Sú hnedá vajcia výživnejšie ako biele?
Hnedé a biele vajcia majú rovnakú nutričnú hodnotu. Ich farba závisí od plemena sliepky. Obvykle, biele operené sliepky znášajú biele vajcia a hnedo operené tmavé.

2. Môžu sa jesť vajcia po dátum minimálnej trvanlivosti?
Najlepšie je ich skonzumovať pred dátumom exspirácie. Ak však boli uchovávané v chladničke, môžu sa ešte jesť krátku dobu po minimálnej trvanlivosti. Avšak, majte na pamäti, že dátum minimálnej trvanlivosti udáva dobu, po ktorú majú vajcia najvyššiu kvalitu. Po dátume by sa už mali používať iba na varenie alebo pečenie.

3. Môžu sa vajcia zmrazovať?
Nemali by sa uchovávať pri veľmi nízkej teplote, môže to spôsobiť, že sa obsah vajíčka nafúkne a praskne škrupinu. Skúste ich vybrať, oddeliť žĺtka a bielka do nádoby, a tak ich zamrazte.

4. Môžu sa používať vajcia s prasknutou škrupinou?
Vzhľadom k tomu, že škrupina vajíčka chráni obsah pred kontamináciou, odporúča sa kupovať čisté, neprasknuté vajcia. Ak nájdete poškodené vajce, buďte opatrní. Použite takéto vajcia čo najskôr a iba na tepelnú úpravu. Nepoužívajte prasknuté vajcia v nápoji, nerobte z nich pusinky, nedávate ich surové do omáčkok alebo do polevy. Nepoužívajte prasknuté vajcia, ani vajcia prilepené o obal, alebo také, ktoré sú výrazne špinavé.

5. Ako môžeme zistiť, či je vajce čerstvé?
Predovšetkým dátum minimálnej trvanlivosti na obale naznačuje ich čerstvosť. Čerstvé vajcia v škrupine klesajú na dno pohára s vodou, zatiaľ čo staré vajcia budú plávať hore. Stáva sa to preto, lebo ako vajce starne, absorbuje vzduch cez póry do škrupiny. Vlhkosť z bielok sa vyparuje a vnútro sa zmenšuje.

Keď vajíčko otvoríte, žĺtok z čerstvého vajcia robí na rovnom tanieri guľatý klobúčik. Bielko je silné a nechce sa od žĺtka odlepiť. V starom vajíčku je žĺtok plochý, bielko je tenké a slabé, rýchlo sa od žĺtka odlúpne.

6. Ako zistím, či je vajce už uvarené natvrdo bez otvorenia?
Umiestnite vajce nabok a zatočte ho. Uvarené vajce sa bude točiť hladko a rýchlo. Surové vajcia sa budú kývať a točiť pomaly, pretože tekutina vo vnútri bude brániť vajíčku pravidelne sa otáčať.

7. Ako dlho môžem uskladňovať uvarené vajcia?
Vajíčka natvrdo v škrupine alebo olúpané, môžete nechať v chladničke až po dobu jedného týždňa, v prikrytej nádobe.

Chcete ploché bruško? Vieme, čo (ne)jesť

8. Ako dlho ponechať nakladané vajcia chladené?
Domáce nakladané vajcia môžu byť uchovávané v chladničke po dobu jedného mesiaca.

9. Ako by sa mali vajcia skladovať?
Najlepšie miesto je v ich obale na polici v hlavnej časti chladničky. Priestor na dverách im nevyhovuje, pretože tam nie je konzistentná teplota a dosť veľký chlad. Hlavne, keď sa dvere nechajú dlhšie pootvorené. Ponechaním vajec v ich krabici ich chránite pred rozbitím a nebudú absorbovať silný pachy z iných potravín. Tiež budete môcť sledovať dátum spotreby na pôvodnom balení.

10. Ktorá časť vajíčka je výživnejšia? Žĺtok alebo bielko?
Žĺtok je výživnejší. Má veľa základných živín, vrátane fosforu, železa, zinku, vitamínov A, B6 a B12, kyseliny listovej, kyselina pantoténovej, cholín, a tiamín. Okrem toho, vaječné žĺtky sú jedny z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D. A konečne, vaječný žĺtok obsahuje 190 mg cholesterolu a 5 g tuku, menej ako tretina z nich je nasýtených tukov, a nie sú to trans tuky.

11. Prečo majú niektoré vajcia svetlejšie žĺtky ako iné?

Zdroj potravy sliepky určuje farbu vaječného žĺtku. Sliepka, ktorá má stavu založenú viac na pšenici, produkuje vajcia s ľahkými žltými žĺtkami. Sliepka, ktorá spotrebováva iné druhy obilia, ktoré je prifarbené, produkuje vajcia s tmavšími žĺtkami. Farba žĺtka nie je ukazovateľom nutričnej hodnoty vajíčka!

12. Zvyšuje sa konzumáciou vajec riziko ochorenia srdca?
Štúdia Harvardskej univerzity a Ústavu verejného zdravia v USA nezistili žiadnu spojitosť medzi vajíčkami a rozvojom kardiovaskulárnych ochorení u zdravých jedincov. Nasýtené a trans tuky, ktoré sú typické pre pečivo, spracované potraviny, šľahačky a zálievky, majú tendenciu k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi. Vajcia obsahujú len veľmi málo nasýtených tukov a sú úplne bez trans-tukov.

Autor: Lea