Zakázané ovocie: Musia si dávať diabetici na čerešne pozor?
1. 7. 2019, 11:00

Diabetici si musia dávať pozor aj na ovocie, po čerešniach však môžu siahnuť bez obáv.
Čerešne obsahujú množstvo draslíka, ktorý udržuje pravidelný rytmus srdca.
Antioxidanty sa podieľajú na kráse pleti, fosfor upokojuje nervovú sústavu a vitamín C je zas protizápalový. V prírodnom liečiteľstve sú čerešne uznávaným očisťovacím prostriedkom. Majú močopudné účinky a odvádzajú z tela toxické látky. Na mnohých ľudí pôsobia čerešne ako mierne preháňadlo, takže pomáhajú pri zápche a redukcii nadváhy. To, samozrejme, len vtedy, ak k nemu nepridáte cukor.
Ďalšia výhoda
Čerešne alebo aj iné ovocie zavarené so sladidlami sú vhodné aj pre diabetikov. Môžete ich využiť aj na prípravu rýchlych dezertov s tvarohom, s pudingom, na pečenie aj ako prílohu k jedlám.
Diabeticke kompóty
1. Sú určené predovšetkým diabetikom, teda ľuďom chorým na cukrovku. Oceníte ich aj pri redukčnej diéte, pretože umelé sladidlá nemajú kalórie.
2. Ovocie na zaváranie nesmie byť prezreté, inak by obsahovalo priveľa cukrov. Okrem toho trpké ovocie sa chuťovo lepšie znáša so sladkosťou sladidla.
3. Úprava ovocia aj spôsob zavárania sú rovnaké ako pri bežných kompótoch, iba namiesto cukru sa použije sladidlo, ktoré je vhodné na tepelnú úpravu.
Zdroj: Profimedia
, Image: 284067516, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imageproduction
AKO na kompót
Čerešne odstopkujte a opláchnite pod tečúcou vodou. Poháre, najlepšie veľkosti 370 ml, a viečka vyvarte a dajte na utierku vyschnúť. Prevarte vodu a nechajte vychladnúť. Na dno každého pohára odpočítajte 5-8 tabletiek sacharínu, vložte čerešne a zalejte takmer po okraj vlažnou vodou. Zatvorte viečkom a dajte sterilizovať do špeciálneho hrnca s teplomerom. Potom poháre vyberte a s viečkom hore nechajte pod utierkou pomaly vychladnúť.
STERILIZUJTE opatrne
Diabetické kompóty treba sterilizovať šetrnejšie ako bežné s cukrom, inak sa rozvaria. Súvisí to práve s obsahom cukru, ktorý v bežných kompótoch drží ovocie pokope. Preto pri zaváraní s umelými sladidlami zvoľte najnižšiu možnú sterilizačnú teplotu.
Diadžem
Ovocie (700 g) očistite, roztlačte a pridajte sladidlo (250 g Sorbitu so sacharínom). Dobre premiešajte a nechajte 2 hodiny postáť, aby sa sladidlo rozpustilo. Potom ovocnú hmotu varte po častiach za stáleho miešania, až kým sa neodparí voda. Čas varenia by nemal byť dlhší ako 30 minút. Poháre aj viečka dobre umyte, prípadne obarte vriacou vodou. Nalejte do nich horúci džem, okraje pohára dobre očistite a uzavrite viečkom. Nechajte vychladnúť a odložte na tmavé miesto.
Lekvár
Ovocie očistite, nakrájajte alebo rozmixujte a varte po malých množstvách, maximálne 1 kilogram, v širokom hrnci. Na začiatku podlejte kvapkou vody a pod pokrievkou priveďte do varu. Potom odkryte a za stáleho miešania odparujte, kým zmes nezhustne. Ku koncu varenia pridajte umelé sladidlo. Na 1 kg rozpustite asi 15 tabliet v troche vody. Krátko prevarte, ihneď naplňte pripravené čisté poháre a dobre uzavrite.
Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock