Žalúdočné vredy - sú aj v letnom občerstvení!
21. 5. 2012, 7:30

Poruchy tráviaceho traktu patria medzi časté ochorenia modernej doby. Nevyvážená nepravidelná strava, nesprávna životospráva, stres či nervozita. To sú všetko faktory, ktoré nám spôsobujú žalúdočné vredy a iné poruchy trávenia. Každý z nás to vie, no napriek tomu väčšina prehliada a nerieši dovtedy, kým sa nedostavia prvé vážnejšie bolesti brucha.
Čo sú vlastne žalúdočné vredy a aké má toto ochorenie príznaky?
Naša daň za pohodlie
Žalúdočné vredy, typické civilizačné ochorenie, sú našou daňou sa moderný pohodlný život. Máme dostatok potravy, ktorú získame prakticky bez námahy. Taktiež zrýchlené životné tempo vyvolávajúce stres nás núti v náhlivosti prehĺtať potravu bez dôkladného požutia. A tiež výskyt tohto neduhu v rodine. To všetko z nás robí možných kandidátov na žalúdočné vredy. Žalúdočný vred je vlastne vredovým ochorením sliznice žalúdka alebo dvanástnika.
Za všetkým je prekyslenie žalúdka
Na začiatku väčšiny porúch žalúdka je jeho prekyslenie. Toto kyslé prostredie býva náchylnejšie na vznik zápalov žalúdočnej sliznice, ale aj sliznice dvanástnika. Za spomínané zápaly môže zase baktéria zvaná helicobacter pilori. Pri prevencii je teda potrebné zahrnúť do nášho jedálnička potraviny, ktoré znižujú obsah žalúdočnej kyseliny.
Príznaky
Cítite bolesť v nadbrušku alebo vpravo od stredu brucha, ktorá sa môže šíriť až pod pravý rebrový oblúk? Táto bolesť prichádza buď nalačno alebo po jedle a prebúdza vás zo spánku? Je možné, že sú to príznaky vredového ochorenia. Medzi ďalšie sprievodné javy tejto choroby patrí tiež časté pálenie záhy, grganie, nutkanie na vracanie, zápcha, nechutenstvo alebo zvýšená ospalosť i únava.
Ľadové zmrzliny a nápoje
Počas horúcich letných dní si každý z nás dopraje chladivé osvieženie v podobe zmrzlín či nápojov. Ale pozor! Na vredy má tiež vplyv teplota potravín. Príliš veľké teplotné extrémy neprospievajú nášmu žalúdku. Ani horúce ani ľadové jedlá nie sú teda ideálne pre naše zdravie. Teplota prijímanej stravy by mala byť okolo 37 ºC. Naviac cukor obsiahnutý v spomínaných zmrzlinách či nápojoch prekysľuje náš žalúdok a vyvoláva pocit smädu. Taktiež osviežujúce nápoje s obsahom kyseliny citrónovej provokujú zvýšenie produkcie žalúdočnej kyseliny.
Letné grilovačky
Počas leta menej spíme, vedieme aktívnejší život a samozrejme holdujeme grilovačkám. Práve táto letná pochúťka je ďalšou záťažou pre naše trávenie. Pikantné korenené a mastné grilované jedlá len zvyšujú predpoklad vzniku žalúdočných vredov alebo vredov dvanástnika.
Autor: Milota