Zastavené vetry môžu spôsobiť aj búšenie srdca!
11. 11. 2017, 13:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:26)

Keď vás po najedení nafúkne, tlačí alebo pichá pod pravým rebrom, asi to bude plynatosť. Z medicínskeho hľadiska je meteorizmus prirodzený. Príliš sa o ňom nehovorí, hoci sa s ním vo väčšej či menšej miere stretol asi každý, častejšie ženy ako muži.
Prečo vznikajú?
V tráviacom trakte sa nepretržite nachádza asi 200 ml plynu a každý deň sa zbavíme 400 ml až 2 litrov. Nahromadenie plynov má viacero príčin. Veľké množstvo plynov vzniká v hrubom čreve, kam sa dostávajú nestráviteľné alebo ťažšie stráviteľné cukry. Keď sa ich baktérie pokúšajú rozložiť, uniká z nich vodík, oxid uhličitý a metán. Plyny rozťahujú črevné steny a spôsobujú nepríjemný tlak, bolesť, niekedy až kŕče. Podvedome preto uvoľňujeme brušné svaly a často si musíme povoliť opasok či pás na sukni.
Spoznajte zdroje
Plynatosť spôsobujú nielen strukoviny, medzi nenápadných vinníkov patria aj jednoduché cukry v sladkostiach, sušienkach a zákuskoch, takže nafúknuť vás môže aj nevinne sa tváriaci veterník. Obilniny obsahujúce lepok robia problémy celiatikom, mlieko a mliečne výrobky zas ľuďom, ktorí nedokážu stráviť mliečny cukor čiže laktózu. Príčinou môžu byť aj príliš slané potraviny a glutaman sodný, ktoré zadržiavajú v tele vodu. Zvýšenú tvorbu plynov môže spôsobiť aj prospešná vláknina, s ktorou sa do čreva dostáva dusík.
Vylučovacia metóda
Ak vás trápi meteorizmus, všímajte si, čo jete. Najlepšia je vylučovacia metóda. Najprv vynechajte pokrmy, ktoré obsahujú skvasiteľné sacharidy, napríklad jablká, kapustu, kel, fazuľu, banány, orechy, hrozienka, grapefruitovú šťavu. Niekomu robia problémy aj zemiaky, zeler, mrkva, marhule a baklažán.
Okrem úpravy stravy však treba zlepšiť črevnú mikroflóru a pravidelne jesť živé jogurty a kyslomliečne výrobky. Pri nadúvaní nie je dobré užívať lieky proti kŕčom, pretože majú opačný efekt – zastavia pohyb čriev, a tým aj odchod plynov. Na zmiernenie plynatosti slúžia špeciálne prípravky, ktoré bez receptu kúpite v lekárni.
PRÍČINOU NADÚVANIA MÔŽE BYŤ AJ HLTAVÉ JEDENIE, PITIE SÝTENÝCH NÁPOJOV, ŽUTIE ŽUVAČIEK, VOĽNÝ UMELÝ CHRUP A STRES.
Autor: Jana Brožíková
Foto: profimedia