1. Umytú, očistenú zelenú alebo žltú papriku pokrájajte na prúžky. Paradajky umyte, zalejte vriacou vodou a olúpte. Potom ich rozkrájajte na štvrtky alebo osminky. Očistenú cibuľu nakrájajte na pásiky.
2. Do hlbšej panvice nalejte olej, vsypte pásiky cibule a opečte. Vložte papriku a uduste do polomäkka. Nakoniec pridajte paradajky, osoľte a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu prebublať, ale nerozvárajte.
3. Horúce lečo naplňte do čistých predhriatych pohárov a dobre uzatvorte. Sterilizujte v zaváracom hrnci od bodu varu 15 minút.

Báječné rady
* Máte rady pikantné lečo? Nevykrajujte žilky alebo pridajte feferónku, ak je paprika sladká.  
* Ak sa vám zdajú paradajky príliš vodnaté, vyberte z nich zrnká.
* Namiesto oleja môžete použiť domácu bravčovú masť.
* Navrch pohára pridajte trochu oleja alebo rozpustenej masti.         
* Lečo skladujte na tmavom chladnejšom mieste, aby nezmenilo farbu. Občas skontrolujte, či niektorý pohár nepracuje, aby ste ho prípadne mohli zachrániť.

Netradičné variácie
Do leča môžete pridať aj ďalšiu zeleninu a pripraviť si tak skvelý polotovar, ktorý budete mať vždy poruke na prípravu rýchleho obeda či večere.

Huby – uduste ich zvlášť a pridajte do paprikovej zmesi až na koniec.
Cuketa – nakrájajte ju na polkolieska a uduste spolu s paprikou.
Baklažán – nakrájajte na kocky, osoľte a nechajte vypotiť. Osušte a opečte na oleji zvlášť. Uduste spolu s ostatnou zeleninou.
Kapusta – hlávku nakrájajte na hrubšie pásiky a dajte na cibuľu ešte pred paprikou, pretože potrebuje na uvarenie dlhší čas.