Reklama

ZAVARTE si lečo: Uvaríte z neho veľa chutných jedál

Reklama

Pomer zeleniny záleží na vás, niekto má radšej viac papriky, niekto viac paradajok a iný neznáša cibuľu. Prispôsobte všetko svojej chuti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Videorecept na lahodnú krémovú paradajkovú polievku

    1. Umytú, očistenú zelenú alebo žltú papriku pokrájajte na prúžky. Paradajky umyte, zalejte vriacou vodou a olúpte. Potom ich rozkrájajte na štvrtky alebo osminky. Očistenú cibuľu nakrájajte na pásiky.
    2. Do hlbšej panvice nalejte olej, vsypte pásiky cibule a opečte. Vložte papriku a uduste do polomäkka. Nakoniec pridajte paradajky, osoľte a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu prebublať, ale nerozvárajte.
    3. Horúce lečo naplňte do čistých predhriatych pohárov a dobre uzatvorte. Sterilizujte v zaváracom hrnci od bodu varu 15 minút.

    Báječné rady
    * Máte rady pikantné lečo? Nevykrajujte žilky alebo pridajte feferónku, ak je paprika sladká.  
    * Ak sa vám zdajú paradajky príliš vodnaté, vyberte z nich zrnká.
    * Namiesto oleja môžete použiť domácu bravčovú masť.
    * Navrch pohára pridajte trochu oleja alebo rozpustenej masti.         
    * Lečo skladujte na tmavom chladnejšom mieste, aby nezmenilo farbu. Občas skontrolujte, či niektorý pohár nepracuje, aby ste ho prípadne mohli zachrániť.

    Netradičné variácie
    Do leča môžete pridať aj ďalšiu zeleninu a pripraviť si tak skvelý polotovar, ktorý budete mať vždy poruke na prípravu rýchleho obeda či večere.

    Huby – uduste ich zvlášť a pridajte do paprikovej zmesi až na koniec.
    Cuketa – nakrájajte ju na polkolieska a uduste spolu s paprikou.
    Baklažán – nakrájajte na kocky, osoľte a nechajte vypotiť. Osušte a opečte na oleji zvlášť. Uduste spolu s ostatnou zeleninou.
    Kapusta – hlávku nakrájajte na hrubšie pásiky a dajte na cibuľu ešte pred paprikou, pretože potrebuje na uvarenie dlhší čas.

    Náš tip
    K hubám, ale aj k baklažánom a cukete sa vynikajúco hodí cesnak. Pridajte ho spolu s cibuľou a uduste s ostatnou zeleninou.

    Najlepšie jedlá z pohára
    Pohár leča stačí ohriať a pridať vajíčko, prípadne začať opečenou klobáskou. To je klasika, no môžete ho použiť aj inak. Napríklad pridajte malú fľašku leča ku gulášu a získate perfektnú šťavu.

    Ak k leču pridáte konzervu červených fazúľ a opečenú klobásu, získate mexickú špecialitu – podávajte ju s varenou ryžou alebo plackami. Alebo sa vám zažiadalo niečo viac našské? Vo väčšom hrnci poduste nakrájanú hlávku kapusty, potom pridajte lečo a párky. Všetko spolu prehrejte a na svete je skvelá paradajková kapusta! Lečo vylepší aj zapečené bravčové kotlety alebo filé, dokonca z neho môžete urobiť aj „talianske“ cestoviny.

    Bleskové zapečené cestoviny
    Zmiešajte lečo a nakrájanú údeninu so suchými cestovinami, ako sú kolienka, penne alebo vrtuľky (množstvo odmerajte rovnakým pohárom) a pridajte pol pohára vody. Nalejte do zapekacej misy, posypte syrom a dajte pomaly zapiecť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS