ZAVARTE si lečo: Uvaríte z neho veľa chutných jedál
17. 6. 2021, 22:25 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:23)

Pomer zeleniny záleží na vás, niekto má radšej viac papriky, niekto viac paradajok a iný neznáša cibuľu. Prispôsobte všetko svojej chuti.

1. Umytú, očistenú zelenú alebo žltú papriku pokrájajte na prúžky. Paradajky umyte, zalejte vriacou vodou a olúpte. Potom ich rozkrájajte na štvrtky alebo osminky. Očistenú cibuľu nakrájajte na pásiky.
2. Do hlbšej panvice nalejte olej, vsypte pásiky cibule a opečte. Vložte papriku a uduste do polomäkka. Nakoniec pridajte paradajky, osoľte a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu prebublať, ale nerozvárajte.
3. Horúce lečo naplňte do čistých predhriatych pohárov a dobre uzatvorte. Sterilizujte v zaváracom hrnci od bodu varu 15 minút.
Báječné rady
* Máte rady pikantné lečo? Nevykrajujte žilky alebo pridajte feferónku, ak je paprika sladká.
* Ak sa vám zdajú paradajky príliš vodnaté, vyberte z nich zrnká.
* Namiesto oleja môžete použiť domácu bravčovú masť.
* Navrch pohára pridajte trochu oleja alebo rozpustenej masti.
* Lečo skladujte na tmavom chladnejšom mieste, aby nezmenilo farbu. Občas skontrolujte, či niektorý pohár nepracuje, aby ste ho prípadne mohli zachrániť.
Netradičné variácie
Do leča môžete pridať aj ďalšiu zeleninu a pripraviť si tak skvelý polotovar, ktorý budete mať vždy poruke na prípravu rýchleho obeda či večere.
Huby – uduste ich zvlášť a pridajte do paprikovej zmesi až na koniec.
Cuketa – nakrájajte ju na polkolieska a uduste spolu s paprikou.
Baklažán – nakrájajte na kocky, osoľte a nechajte vypotiť. Osušte a opečte na oleji zvlášť. Uduste spolu s ostatnou zeleninou.
Kapusta – hlávku nakrájajte na hrubšie pásiky a dajte na cibuľu ešte pred paprikou, pretože potrebuje na uvarenie dlhší čas.
Náš tip
K hubám, ale aj k baklažánom a cukete sa vynikajúco hodí cesnak. Pridajte ho spolu s cibuľou a uduste s ostatnou zeleninou.
Najlepšie jedlá z pohára
Pohár leča stačí ohriať a pridať vajíčko, prípadne začať opečenou klobáskou. To je klasika, no môžete ho použiť aj inak. Napríklad pridajte malú fľašku leča ku gulášu a získate perfektnú šťavu.
Ak k leču pridáte konzervu červených fazúľ a opečenú klobásu, získate mexickú špecialitu – podávajte ju s varenou ryžou alebo plackami. Alebo sa vám zažiadalo niečo viac našské? Vo väčšom hrnci poduste nakrájanú hlávku kapusty, potom pridajte lečo a párky. Všetko spolu prehrejte a na svete je skvelá paradajková kapusta! Lečo vylepší aj zapečené bravčové kotlety alebo filé, dokonca z neho môžete urobiť aj „talianske“ cestoviny.
Bleskové zapečené cestoviny
Zmiešajte lečo a nakrájanú údeninu so suchými cestovinami, ako sú kolienka, penne alebo vrtuľky (množstvo odmerajte rovnakým pohárom) a pridajte pol pohára vody. Nalejte do zapekacej misy, posypte syrom a dajte pomaly zapiecť.