Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zázračná škorica: Poznáte jej top účinky?

Reklama

Škoricu si mnohí ľudia spájajú najmä s Vianocami a vianočnými koláčikmi. Toto korenie využívame najmä v kuchyni na dochutenie rôznych pokrmov či nápojov, no škorica nie je len korenie s výraznou a typickou chuťou a vôňou. Má totiž celý rad pozitívnych účinkov na náš organizmus a ako prírodný liek je známa už celé storočia.



Účinky pre zdravie

Škorica je plná zdraviu prospešných látok. Obsahuje vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, meď, zinok či selén. Z vitamínov sú to najmä vitamín A, C, E a B6. Toto korenie má antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové účinky. Okrem toho je známa aj ako prírodný prostriedok proti rakovine, keďže bráni množeniu rakovinových buniek a tiež sa odporúča pri cukrovke. Škorica dokáže príjemne zahriať a má blahodarný vplyv na trávenie.

Často sa využíva pri hnačkách, zmierňuje nevoľnosti a nadúvanie. Výborná je tiež ako podpora imunity a možno ju užívať preventívne počas chrípkového obdobia. Tento voňavý prášok je navyše skvelým pomocníkom pri chudnutí, nakoľko podporuje metabolizmus. Škoricu môžu využiť aj ženy ako spojenca v boji s menštruačnými bolesťami – látky obsiahnuté v škorici uvoľňujú kŕče.

Aj na nervy
Nielen fyzické ale aj duševné zdravie môže pookriať vďaka liečivej škorici. Pomôže vám odplaviť stres, zmierniť napätie v ťažkých životných obdobiach, upokojiť nervy a odporúča sa aj ako prírodný liek pre lepší spánok. Ak potrebujete trošku poštekliť zmysly, opäť je škorica vhodným adeptom – je totiž známa ako prírodné afrodiziakum.

Pre zdravú a krásnu pokožku
Škorica je okrem iného využívaná aj ako súčasť skrášľovacích procedúr pre pokožku. Vďaka tomu, že urýchľuje látkovú premenu, prehrieva tkanivá a má regeneračné účinky, je obľúbenou zbraňou proti celulitíde. Využíva sa však aj proti akné a vráskam.

Ako ju užívať?
Škorica je u nás bežne dostupnou surovinou. Stačí vám kvalitná mletá škorica a môžete sa na vlastnej koži presvedčiť o jej pozitívnych účinkoch. Najčastejšie sa využíva vo forme škoricového čaju, môžete si ale tiež pridávať mletú škoricu do jedla (asi tretinu čajovej lyžičky 1-2 krát za deň) a dostupná je aj škorica vo forme tabliet. Pozor by si však na toto korenie mali dávať tehotné ženy a škoricu neužívať vo vyšších dávkach, skôr len príležitostne. Škorica sa ale odporúča tehotným ženám, ak prenášajú – môže pomôcť spustiť pôrod.

Autor: Mária

Vyberáme pre vás niečo PLUS