Reklama

Zázračná špargľa – afrodiziakum, aj liek!

Reklama

Špargľa obsahuje málo kalórií, ale za to množstvo minerálnych látok a vitamínov.

A navyše, ako afrodiziakum podporuje sexuálnu chuť! Práve to naše telo potrebuje ku zdravému a šťastnému začiatku leta!
 
História špargle
Už v štvrtom storočí pred naším letopočtom obhajoval Hippokrates liečivú silu špargle. Neskôr bola táto zelenina využívaná ako liek proti zdravotným ťažkostiam akými sú kašeľ, či choroby srdca. K nám sa, odborne nazývaná asparagus officinalis, dostala až v 17. storočí z východných krajín z oblastí Čierneho mora.

Afrodiziakum
Špargľa, ktorú poznáme v dvoch podobách – zelenú a bielu – obsahuje vitamín C, kyselinu listovú, a jej konzumáciou dotujeme organizmus vitamínmi E, B1 a B2, ako aj železom, vápnikom a draslíkom. V Kámasútre sa môžete dočítať, že špargľa okrem svojich zázračných liečivých účinkov podporuje sexuálny apetít, a pôsobí ako zaručené afrodiziakum tak pre mužov, ako i ženy!

Bohatá a všestranná
Špargľa pomáha odvodňovať, čím sa telo zbavuje škodlivín a znižuje sa krvný tlak. Zodpovednými za túto reakciu sú okrem iných látok predovšetkým draslík a aromatická látka kyselina asparágová. Draslík, ktorý špargľa obsahuje, patrí medzi dôležité minerály potrebné pre zdravé srdce a výkonné svaly.

Proti rakovine pečene
Zázračná špargľa odvádza mnoho balastných látok, čo pozitívne vplýva na trávenie, a vďaka jej pravidelnému užívaniu možno znížiť riziko rakoviny pečene. Navyše obsahuje probiotický cukor inulín, ktorý dlhodobo zvyšuje počet užitočných baktérií v pečeni.

Špargľa v tehotenstve
Poriadna porcia špargle a jej častá konzumácia taktiež pomáha ženám predchádzať rizikám v tehotenstve. Keďže je bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou, ktorá by určite nemala chýbať na ich jedálnom lístku!

Čo so špargľou?
Špargľa sa v našej krajine ešte len udomácňuje v kuchyni, ale i napriek tomu je čím ďalej, tým viac populárnejšia. Pri jej príprave by ste mali vedieť, že sa varí bez šupky a najdelikátnejšou časťou je jej hlavička. Zväčša sa podáva ako príloha k mäsu, môžete ju taktiež zapiecť či vypražiť, alebo uvariť z nej polievku zahustenú smotanou. Každopádne, hranice fantázie pri varení neexistujú! Záleží len na vás, ako vám bude chutiť najviac.

7-dňová očistná kúra
Keďže špargľa má močopudný účinok, vďaka ktorému sa z tela odbúravajú škodlivé látky, odborníci odporúčajú týždňovú špargľovú kúru. Počas nej by ste mali mať na obed ako hlavný chod špargľu a vypiť počas dňa dve šálky vývaru. Ten získate zo šupiek a koncov, ktoré zvyčajne putujú do koša. Pri kúre však musíte zabudnúť na kávu a alkohol! Okrem toho, že očistíte svoje telo, špargľa vám prinesie tú správnu letnú náladu!

Výber pre vás