Zázračné sušené slivky: Na zápchu, nadváhu aj depresiu
12. 1. 2017, 5:30

Sušené slivky sú asi päťkrát kalorickejšie ako čerstvé. Koncentrovaný však v nich nie je iba cukor, ale aj živiny. Priaznivé účinky sušených sliviek na trávenie sú známe už dávno, no americkí vedci iba nedávno zistili, že sušené slivky chránia pred osteoporózou.
Odporúčajú ich najmä ženám po štyridsiatke. Počas výskumu ženám, ktoré jedli 100 gramov sušených sliviek denne, po roku namerali výrazne vyššiu hustotu kostí. Sušené slivky sú skvelé aj na chudnutie, pretože znižujú ukladanie tuku do zásob. Navyše, obsahujú veľa draslíka, ktorý zamedzuje zadržiavanie vody v tele.
Nachádzajú sa v nich vitamíny A, B, C, E a K, minerály, stopové prvky ako mangán, jód, meď, fosfor, zinok i množstvo antioxidantov. Pokiaľ ide o vlákninu, sušené slivky naozaj nemajú konkurenciu. Výborne zasýtia, nahradia sladkosti, vylepšia pokožku, vlasy a nechty.
Živiny v 100 g
Energia: 1 006 kJ, bielkoviny: 2,2 g, tuky: 0,4 g, sacharidy: 63,9 g a vláknina: 7 g
Plus pre vaše zdravie
* Mimoriadne bohaté na vitamín K a vlákninu
* Výborný zdroj vitamínov B2, B3 a B6, vápnika, draslíka, horčíka a mangánu.
Báječný tip
Sušené slivky bez kôstok pridajte do raňajkových cereálií. Pokrájané nadrobno skúste zamiešať aj do uvarenej ryže, dodajú jej nielen nezameniteľnú chuť, ale aj antioxidanty a minerály.
Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA