Zázračné účinky kari korenia
28. 8. 2008, 7:00

Vášeň pre konzumáciu kari sa jednoznačne vypláca. Nielenže samotný pokrm i jedlá s prímesou korenia s príslušným názvom sú výnimočné chutné, látky v ňom obsiahnuté sú prospešné aj po zdravotnej stránke. Ak korenistá kuchyňa v štýle Ďalekého Východu ladí práve s vašimi chuťovými kanálikmi, máte postarané o pevné zdravie i bystrú myseľ.
Kari je vlastne masálá
Vedeli ste, že názov kari neprislúcha zmesi chutného korenia, ale pokrmu pripomínajúceho ragú? Ide o rôzne druhy štipľavého jedla pozostávajúceho z kúskov mäsa, ryby, alebo zeleniny v hustej omáčke, ktoré sa podávajú s ryžou, prípadne indickým chlebom. Pôvod kari ako jedla sa pripisuje Indii, rovnako rozšírené je však aj v pakistanskej, afganistanskej, bangladéšskej, srilanskej, malajzskej, nepálskej a tiež v thajskej kuchyni.
Nezáleží, v ktorej časti juhovýchodnej Ázie si túto pikantnú pochúťku dáte, spoločným znakom je obsah korenia masálá. A práve túto vzácnu prímes Európania poznajú ako legendárne kari. Omyl sa stal ešte za čias koloniálnej nadvlády Britov, kedy začali niekoľko druhov tohto korenia dovážať do svojej krajiny pod nesprávnym názvom kari. Odvtedy je zaužívaný výlučne pre export.
Exotické zloženie
Ak sa vyberiete korenie kúpiť priamo do jeho krajiny pôvodu, buďte si vedomé, že v rôznych častiach Indie môže mať rozdielnu príchuť. Na severe krajiny nájdete masálá skôr jemnejšie, pokiaľ však máte rady poriadne ostré, zájdite na juh. Domorodci si ho poväčšinou miešajú sami, celkom bežne ho však nájdete aj v obchodoch, či už vo forme prášku, alebo pasty.
Samotné zloženie je variabilné, najčastejšie v ňom ale nechýbajú komponenty ako kurkuma, paprika, čili, kardamom, koriander, zázvor, kumín, muškát, škorica a mnoho ďalších. A práve kurkuma je prímesou s najvýraznejšími blahodárnymi účinkami na zdravie človeka.
Hlavná prísada, najsilnejší efekt
Snáď najznámejším je fakt, že hlavná zložka kari korenia, kurkuma, vo výdatnej miere podporuje činnosť tráviaceho traktu. Spolu so zázvorom sú tiež výborným antioxidantom s antimutagénnym a protinádorovým pôsobením.
Indická medicína využíva kurkumu aj pri liečbe chorôb zápalového charakteru, kožných ochorení, rán i podráždeniach pokožky sprevádzaných svrbením, ako i pri žalúdočných potiažach, plynatosti, zápchach.
Potešujúce správy zo Singapuru
Priaznivými účinkami nielen kurkumy, ale i celkového curry korenia na ľudský organizmus sa zaoberali aj vedci z National University v Singapure. Výsledky ich výskumu sú pre milovníkov pikantných jedál s prímesou curry viac ako potešujúce. Spomedzi tisíc opýtaných vo veku od šesťdesiat do deväťdesiattri rokov preukázali tí, so silnými návykmi konzumácie kari výrazne lepšie pamäťové schopnosti.
Jedlá s touto prímesou pomôžu aj chorým s diagnózou Alzheimer, nakoľko proces usádzania nebezpečných nánosov Amyloid, môže byť ich konzumáciou výrazne spomalený. Aj k takémuto uzáveru prišli singapurskí vedci po preskúmaní pozitívnych účinkov nenahraditeľného a tiež chutného kari.
Autor: Lexy